Lze vést elektroinstalaci pod podlahou, tak jak je na fotce?
Milan Šumbera:
Když už se tady řeší podlahovka nad tepelnou izolací, zkusím vám popsat, jak to mám udělané já. Opačně.
Hadici podlahového topení mám zalitou v základové desce, cca 10 cm pod povrchem betonu. V příloze je zjednodušený řez základovou deskou.
Momentálně se chystám po podlaze roztahat v ohebných trubkách (husích krcích) rozvody k jednotlivým zásuvkám, trubky přichytit k podlaze a celé to zalít 7 cm vrstvou anhydritu. Celá tato skladba (beton a anhydrit) bude tvořit akumulační hmotu pro akumulaci tepla. Vytápění bude zajišťovat tepelné čerpadlo s akumulační nádrží.
Dům je postavený z bílých vápenopískovýc h cihel (ne Ytong), síla stěny je jen 20 cm. Takže se do toho nesmí moc bouchat, jen vyřezat svislé drážky a opatrně vysekat. Rozvody budou tahány hvězdicově od rozvaděče, chystám se použít Foxtrot. V příčkových cihlách už jsem předem vyřezal dole otvory pro protahování husích krků. Ostatní rozvody budou v podhledech v sádrokartonech .
Celkem mě zajímá, jak se na to budě tvářit projektant, ale jak tady tu diskuzi čtu, tak se oteplení moc neřeší. Ale já těm kabelům budu doslova "topit pod nosem". Jinou variantu nemám, do stěn ty kabely uložit nemůžu. Pokud byste se chtěli podívat, jak je to celé udělané, tak můžete zde: www.sumbera.eu
Radek Červený:
Je krásné, jak se diskuze stočila k podlahovému topení :)
A aby to nebylo tak jednoduché, on je také rozdíl, zda jde do podlahy voda přes směšovací ventil z rozdělovače nebo je to podlahovka přišitá k trubkám s bimetalovým ventilem na zpětném potrubí. V té druhé variantě v určitých případech opravdu může být teplota vody v trubce i těch zmíněných 95°C.
Pak už je to jen věcí, jak daleko od trubky vede kabel.
Ale zpět k tématu. Pokud došlo k poškození kabelu vedeného v podlaze, bylo to vždy v přechodu podlaha - stěna. Obzvlášť u novostaveb, kde je nějaký proces sedání, bývá toto znát. Pokud má dilatační spára sílu řekněme 1 cm, co to udělá s kabelem silným 9 mm?
Osobně, pro sebe jsem kabely kladl do stropu a do zdi, na zakázce, kde je hodnotící kritérium cena, jdou do podlah.
Jindra_K:
Kdyby do PT "hrkla" voda 90°C, budou větší problémy, než oteplení kabelů.
Nejen hygiena definuje max. teplotu podlahy, ale vlastní rozvody PT jsou konstruovány na teploty poměrně nízké - obvyklé max. teploty topné vody jsou okolo 40°C, pro dobře naprojektované stavby je reálná teplota topné vody do PT ještě výrazně nižší. Takže nějaké výrazné oteplení kabelů, i kdyby byly těsně u PT (teplovodní !) nehrozí.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana