Lze vést elektroinstalaci pod podlahou, tak jak je na fotce?
Zdenek Hejčl:
O tom topení jsem se zmínil proto, že doma mám topení, které může mít výstupní teplotu až 95°C.
Souhlasím s tím co píše Honza Franěk: Rozhodně neexistuje univerzální ANO, není to problém, nebo NE, takhle to nelze.
Chtěl jsem především předvést jisté možnosti problému o kterém tazatel třeba ani netuší.
Jak jsem uvedl, kabely byly položené v souběhu těsně u trubek a delší dobu vystavené teplotě kolem 40°C, není nic moc pro jejich trvanlivost...
Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Hejčl 03.02.2015, 17:34
...
Chtěl jsem především předvést jisté možnosti problému o kterém tazatel třeba ani netuší.
Jak jsem uvedl, kabely byly položené v souběhu těsně u trubek a delší dobu vystavené teplotě kolem 40°C, není nic moc pro jejich trvanlivost...
Z těch fotek nejsou jasné některé důležité podrobnosti, takže prezentovat nějaký radikální názor nejde.
Pokud se vrátíme k problematice teploty kabelů - podlahovka v nepodsklepeném přízemí je o něčem úplně jiném, než když je to v patře a pod tím se "také topí". Pak tam ty kabely jsou v úplně jiném režimu, je tam jiná "startovací teplota", podle které se posuzuje vztah mezi dimenzováním a jištěním kabelu, to seskupení to může ještě "o nějaké stupně posunout" a tím to trochu zkomplikovat.. .
Neříkám, že to musí být špatně. Ale nic není černobílé a projektant by měl posoudit všechny okolnosti, vzít v úvahu všechny dostupné podklady a na nich postavit svoje řešení a dokázat ho zdůvodnit a obhájit.
Pokud je jediným argumentem "...že to tak projektuje...", tak to je přesně to, co některé revizáky včetně mě dostává do stavu jisté nedůvěry v serioznost přístupu.
Miroš Jan:
Citace: Zdenek Hejčl 03.02.2015, 17:34
Chápu správně, teplotu trubek v podlaze 40 stupňů ?
Jiří Novotný- Stryker:
A co čekáte? Že se do podlahy pustí 90 st. celsia.
Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz 03.02.2015, 18:04
Pokud se vrátíme k problematice teploty kabelů - podlahovka v nepodsklepeném přízemí je o něčem úplně jiném, než když je to v patře a pod tím se "také topí". Pak tam ty kabely jsou v úplně jiném režimu, je tam jiná "startovací teplota", podle které se posuzuje vztah mezi dimenzováním a jištěním kabelu, to seskupení to může ještě "o nějaké stupně posunout" a tím to trochu zkomplikovat.. .
Je to sice pravda, ale mluvíme o bytové výstavbě. Mimo obvodů třeba s akumulačkami, nebo přímotopy, bych se toho nějak nebál. V tomto musím souhlasit více, či méně s Jiřím Novotným. Kabely nejsou zatíženy trvale a na maximum svých možností. Tedy lze předpokládat, že oteplení bude vyhovovat, pokud nepoložíte kabely přímo na holé trubky, což se tak nějak neděje. Navíc beton dobře ochlazuje. Jinak to bude s dovoleným zatížením kabelů v zahřátém svazku.
S čím určitě nesouhlasím, je paušální tvrzení - je to v pohodě.
Citace: Jiří Schwarz 03.02.2015, 18:04
Pokud je jediným argumentem "...že to tak projektuje...",
Jo, jo. To je ten nejhorší možný argument. Dělám to tak 20 let a nikdo si nestěžoval.
Musíme vzít v potaz i to, co nám říkají normy. Byť to není mezi některými zrovna populární, je to jedna z povinností na všech úrovních v oboru. Tedy od projektanta, přes montáže, po RT.
Viz přílohy. A to je pouze část toho, na co si musíme dát pozor. Někdy je potřeba, ještě to ověřit výpočty. Snadno se nám může stát, že budeme nuceni snížit hodnoty předjištění pro zásuvkové obvody.
Citace: Jiří Novotný- Stryker 03.02.2015, 18:54
A co čekáte? Že se do podlahy pustí 90 st. celsia.
Dovolené hygienické maximum, je někde do 35°C. Ale trubky vedoucí k radiátorům, od kotle na uhlí, mohou této teploty klidně dosáhnout. Rozhodně ale nepůjde o holou trubku v podlaze. Ta bude v tepelné izolaci. Přesto může nečekaně zamíchat „kartami“.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana