Jaký kabel pro zemní vedení na soukromém pozemku (1F, délka 280m, odběr do 6A)?
Jan Bocek:
Citace: Jan Bruthans 05.10.2014, 11:35
Tedy pánové, trošku jsem se v tom ztratil :-(
Zdůrazňuji znova, že opravdu nepotřebuji to připojení naddimenzovat (i udávaných 6A je sakra hodně, reálně to budou tak 2A - takže uvažovat v budoucnu o 10A je čiročiré vyhazování peněz). Na konci káblu nebude ani sauna, ani varná konvice... Stejně tak ... za zmínku o možnosti ukradení kabelu, ale je to celé na soukromém pozemku, za plotem...
A opravdu bych preferoval co nejlacinější řešení - je to spoustu metrů, zhola jednoúčelové a těžko dokážu poplatit variantu typu "pro sichr dimenzuj na rodinný dům".
Pokusím se to trochu shrnout.
Zadání již trošku upřesňujete. Pokud máte elektrotechnic ké vzdělání, tak dovedete vypočítat úbytek napětí pro proudy 6,4,2 A. Pokud budeme uvažovat délku 600 m, tak pro úbytek napětí do 5% mi vyjde pro 4 A kabel o průřezu 4 mm2 Cu. Pro 6 A vyjde 6 mm2 Cu.
Dále budeme předpokládat, že celé zařízení bude ve třídě II. Možná ale ukončení kabelu bude ve třídě I. Pak z hlediska ekonomiky již tady zazněl návrh pana Hudce, přejít do soustavy TT s uzemněním na konci a proudovým chráničem.
Pokud bychom zůstali v soustavě TN-S, pak vyjde pro kabel CYKY 3x6J jistič na začátku B13A a pro kabel CYKY 3x4J B6A. To vše za předpokladu, že máte hlavní jistič před elektroměrem B25A a impedance v místě připojení bude do 0,6 ohmů.
Cena kabelu CYKY 3x4 vyjde na cca 6000 Kč, CYKY 3x6 na 12000 Kč
V případě řešení v soustavě TN-C s kabelem AYKY 4x16 je cena 11000 a s kabelem 4x25 je cena 14000, cena záleží ale na dodavateli. Proto si myslím, že variantu s hliníkem zavrhneme. Ten původní nápad byl jen z důvodů "že měď je lákavá".
Je tady navrženo i řešení v soustavě IT, kde by kabel vyšel na cca 3000 Kč, plus cena dvou traf na příklad 230/500V / 1000 nebo 500 VA.
Kabel by bylo vhodné uložit do chráničky a opatřit folii....chrán ička Kopoflex je 10 Kč/m
Vidíte, že je zde plno variant, ale také několik neznámých veličin. Ztrácet se v tom nemusíte, udělejte si tabulku všech variant, projednejte s projektantem a dosadíte ceny za komponenty a cenu za výkony.
Z hlediska bezpečného provozu doporučuji projekt od znalého člověka. Realizované dílo nechte také zrevidovat.
PS Pokud si myslíte, že ve Vaši oblasti nedovede nikdo ukrást 300 m kabelu v zemi i na ohrazeném soukromém pozemku, tak to opravdu bydlíte v oblasti, kterou vám lze jen závidět. Ale to je jen na odlechčení
ACEOF ACES:
Kdybych byl v nouzi, tak bych použil kabel CYKY 5x1,5 , který bych odjistil jističem 2A, když vyjde impedance charakteristik a C.
Jan Franěk:
Citace: ACEOF ACES 06.10.2014, 18:27
Kdybych byl v nouzi, tak bych použil kabel CYKY 5x1,5 , který bych odjistil jističem 2A, když vyjde impedance charakteristik a C.
To je pěkně drahá nouze. Za takovou radu bych dával pohlavky. (wall) (wall) (wall)
Poslechněte kolegy a použijte větší průřez kabelu. Lépe se vypořádáte s bezpečností při používání a roční provoz vás bude stát mnohem méně peněz. A o ty vám konec konců jde. Nebo ne?
Pro vaši kontrolu přiložím, jako už po několikáté v podobných nekonečných diskusích, tabulku kterou vypracoval jeden ze zdejších koledů, Petr Doležal. Snad vám otevře oči a pochopíte, že kolegové nedoporučují ten průřes pro své obohacení (to snad chápete), ale proto, že ví o čem mluví.
Dosaď te si tam potřebé hodnoty sám.
PS: už jsem unaven z brekotu vám podobných, že elektrikář navrhuje moc silný kabel. Když máte svoji hlavu a víte vše mnohem lépe, tak si tam dejte co chcete a neberte zdejším odborníkům jejich drahý čas.
pegas100:
Na 3x2,5 v délce 300m a zatížení 5A je úbytek necelých 10%. Impedance asi nevyjde, ale to vyřeší uzemnění nebo chránič.
Jan Bocek:
STOP.
KONEC DISKUSÍ.....
je zbytečné diskutovat o úbytku na 5 nebo dokonce 10%. To, co zde poslal Honza Franěk z dílny Pedra Tišnov, tak to mi docela vyrazilo dech. Dokonce i při 3% úbytku je cena za to vyzářené teplo příšerná.
Varianty na co nejnižší pořizovací náklady jsou zcela zcestné. Uznávám, že i já jsem zde napsal hovadiny. Co pomohou nižší pořizovací náklady, když provozní náklady budou daleko vyšší. To jsem také nedomyslel a naivně jsem myslel, že na 5% je výhra. Není....
Jinak ta tabulka v exelu je opravdu skvělá.
Honzovi Fraňkovi patří díky za doučování starých otupělých elektrotechnik ů.
A "páni" projektanti jakým byl a stále je i v důchodě Petr Doležal, patří poděkování,
protože z jejich kuchyně se ledaco dobrého uvařilo.
Pane Bruthans, dostal jste skvělou pomůcku jako dárek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana