Opravdu bude pro 10kW v kuchyni stačit CYKY 4X1,5?

<< < (8/10) > >>

Maroš Klein:
Citace: Jan Franěk  26.09.2014, 22:04

...Co myslíte? Dokážeme zde napsat pár jasných důvodů proč ne, případně jak možná anom, aby v tom už konečně nebyl takový hokej?

Skúsme.
Napríklad jedna z možností, ktorú som nevymyslel len použil:

SICHR zadarmo: O.K.
Verzia 14.01 zverejnená v dobe platnosti nových noriem: O.K.
Výpočet zadarmo: O.K.
Ak to máte to tak: O.K.
Projekt: O.K.
Takéto projektovanie je na Slovensku pre každého, kto má záujem o voľnú živnosť.: O.K.
Zakazuje v ČR nejaká legislatíva používať a teda aj šíriť rôzne výpočtové programy postavené na platných normách? Ak nie: O.K.
Beriete všetko smrteľne vážne?: čo už. O.K.
Máte zmysel pre humor?: super! O.K.O.K.O.K.
 :D :D :D

Milan Hudec:
Vodítko pro jezevčíka se prostě na pitbula nehodí, spoléhat se na jeho klidné jednání (tak jak vám to vychází v sichru) je krátkozraké.

Václav Kalina DC:
Nikde netvrdím, že se to má takto stavět, ale pán se ptal na to, jestli je to bezpečné.
Proti hovoří norma kde od roku 1996 je minimální průřez vodiče PEN 6mm Cu v neměřených částech instalace do vzdálenosti 30m jinak 10mm2

Na druhou stranu

Rozvody byly vybudovány před rokem 1996 - i když instalace nebyla plně dokončena
Pokud to nechá změřit a vyjde mu impedance i s bezpečnostním koeficientem 1,5
Doplní to o chránič
Rozvodnice bude udělána pořádně a nebude zprasena
Kabel bude v celku a všechny spoje budou řádně provedené a utažené

Pokud to bude chtít ještě posychrovat, doporučil bych mu
vložit hned za sporákovou kombinaci obvod tvořený varistory a tavnými pojistkami, jež při přerušení obvodu PEN vyřadí vodiče L a zamezí tak zničení spotřebiče.

Nevidím důvod, proč by měla být taková instalace nebezpečná.

Opravdu nejsem ten co se za každou cenu snaží vše ojebat, ale snažím se najít způsob, jak bezpečně provozovat něco co již existuje.
Pokud by za mnou přišel někdo, kdo se snaží za každou cenu ušetřit, tak ho s tím vyhodím, ale předělávat něco, co už existuje a lze to bezpečně provozovat mi přijde hodně alibistické. Myslím, že revizní technik je tu od toho, aby posoudil co je bezpečné a pokud není, aby navrhl takové opatření, aby to bezpečné bylo. Mnohem víc mě vytáčí RT, jež dají kladnou revizi na elektroměrovou přípojku i když ví, že rozvod v bytě je v katastrofálním stavu a v revizní zprávě uvedou, že revidovali pouze elektroměrový rozvaděč. Už se mi to párkrát stalo, že jsem na něco odmítl vystavit revizi a vždy se našel dobrodruh, který se pod to podepsal a vůbec mu nevadilo, že jde o bytový dům kde je plyn. Norma není závazná a na rozdíl od fyzikálních zákonů nefunguje všude stejně. Pokud něco bylo bezpečné v době svého vzniku, proč by to nemohlo být bezpečné v současnosti. 

Radek Paos:
to Jan Franěk: malé doplnění - jsou ještě bastlíři, kterým jde o to udělat to dobře, nikoli laciněji nebo něco ošulit.

Vít Rotrekl:
To jste dobrej strelec. Na jednu stranu se vam nelibi revize na elektromer aby se v byte dalo nejakym zpusobem fungovat. Jako RT me je opravdu ukradeny co je za tim na co jsem napsal recizi.
Na druhou stranu chcete pouzit vodic Cu1,5 jako vodic PEN. A je me uplne jedno jak dlouho je ten kabel namontovanej. Kdyz nebyl zapojeny a oziveny a pouzivany, tak je to pro me jako by tam nikdy nebyl. Tecka.
Ano mozna bych to dokazal takto na bastl zapojit, ale s dodatkem investorovi, ze jsem tam nikdy nebyl a nikdy jsem to takto nezapojil. Bez jakychkoliv zaruk.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana