Opravdu bude pro 10kW v kuchyni stačit CYKY 4X1,5?
Milan Hudec:
Bezpečnost je kombinací (ustanovení norem, fyz. zákony a předvídavosti vzniknuvšího poruchového jevu), to třetí v tomto případě chybí, či lépe řečeno počítá se se šťastnou náhodou, a k tomu se tu kličkuje mezi závazností norem u staré instalace a bůhvíjakým alibismem, poslání revizáka je být korektní nikoli kokotní.
Miroš Jan:
Milane (jednicka)
Václav Kalina DC:
No a to je pravě ten problém. Z RT se stává právník a alibista. Místo bezpečnosti ho zajímá norma a klidně svým podpisem ohrozí životy nájemníků kvůli dvou tisícovkám. Myšlení stylu, kdyby tam byl sporák už před rokem 95, tak to bude bezpečnější, než když ho tam připojím teprve teď a ještě udělám další opatření opravdu nechápu. Tím netvrdím, že výměna kabelu není to nejlepší řešení. Navíc on od nikoho žádnou revizní zprávu nepotřebuje a ani nikoho takovým řešením neohrožuje. Je to pouze na něm jak bude postupovat. Při proměřeném a zkontrolovaném PEN 1,5 budu v naprostém klidu, ale revizi na vybydlený byt v činžáku nedám ani kdyby mi za to platili zlatem. Navíc do přihlášky RT svým podpisem stvrzuje že provedl kontrolu elektroinstala ce a né pouze elektroměrové přípojky.
Jan Franěk:
Nechcete se namísto brečení nad stavem v oboru, vrátit zpět k tématu? :-\
Zkusme si rozebrat důvody pro a proti
Pro
kabel už je natažený, CYKY a v minulosti, dá se říct, mohl v určitých případech stačit. Tedy žádné sekání, s nějakýmy ALE
proti
nevhodný průřez kabelu, síť TN-C, nutnost zasahovat do hotového výrobku (rozvaděče),
neznámá délka a uložení kabelu, pravděpodobně nutnost slabšího předjištění kabelu, než je požadováno. Porušení platných předpisů.
Když se tak na to koukám, :-\ :-\ :-\ mám jasno
Možná bych si to dovedl představit k použití pro samotnou varnou desku s tím, že bych jeden z fázových vodičů použil namísto vodiče N. Tedy v zapojení na dvě fáze bez trouby, normálně v síti TN-S. Možná bych potom, kdybych byl obeznámen se stavem přímo na místě, použil jistišč 13A a víc to neřešil. Možná to není tak úplně košer, ale řešení by se dalo asi docela dobře obhájit.
Jinak zase řešíme problém někoho jiného tím, že si přiděláváme problémy sami sobě. Tedy za nízkou odměnu a abychom cizímu člověku vyhověli (protože on to tak prostě nechce) ohýbáme normy a předpisy tak, že sami strkáme hlavu do oprátky. Kdyby to bylo alespoň pořádně zaplacené. I když ani to by asi později na právníka pak nestačilo. Navíc věřím tomu, že právě tento zákazník, by mě přes palubu hodil jako prvního.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 27.09.2014, 18:00
...
Zkusme si rozebrat důvody pro a proti
...
Ono by se na to dalo dívat i trochu z jiného úhlu pohledu. Kde je hranice?
Objekt byl postaven v nějaké době, kdy platily nějaké normy, byl zkolaudován,...
Kde je ta hranice, kdy se musí řešit nová revize, nový (doplněný) projekt, kdy je nutná dodatečná kolaudace,...?
Měl jsem kabel pro případ nějakého využití.
Využití se našlo, ale možná ne takové, jaké někdo předpokládal při stavbě
Já bych tedy bral tu variantu, kdy vznik nové bytové jednotky včetně kuchyně by bylo správné zastřešit novou kolaudací změněných prostorů, pak by tam měla být zpracována nějaká dokumentace, kterou by měl někdo schválit, na konci by měla být provedena revize,...
Nebo jsme tu "hranici" ještě nepřekročili?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana