Opravdu bude pro 10kW v kuchyni stačit CYKY 4X1,5?

<< < (7/10) > >>

Milan Hudec:
Nemohu souhlasit s kolegy, že je kabel nepoužitelný, správným tahem za jeho konec lze přeci vytvořit bez sekání drážku pro kabel správné dimenze.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  26.09.2014, 18:09

Nemohu souhlasit s kolegy, že je kabel nepoužitelný, správným tahem za jeho konec lze přeci vytvořit bez sekání drážku pro kabel správné dimenze.

(jednicka) (jednicka) (jednicka)

Kdyby to jen trochu šlo, posílám deset bodů  (funny) a nejen za pobavení

Václav Kalina DC:
No co si budem povidat. Netvrdim ze je to koser, ale stejne to tak dopadne. Pokud do dnesniho dne nedodelal patro a ma omitky, pochybuju, ze ho nekdo donuti predelat nedokoncenou elektroinstala ci a vzhledem k tomu, ze ma jiz po kolaudaci, tak vychozi revizi po nem nikdo pozadovat nebude. Osobne bych ji na to taky nevystavil, ale sam jem po skole v 90tych letech postupne rekonstruoval stary dum stylem, co fabrika dala a rozhodne si kvuli tomu, ze mam pul baraku v TN-C 1,5tkou nerozkopu celej barak, abych vyhovel soucasne norme. Kdyz pak neco predelavam, tak samozrejme podle soucasnych norem. Ten sporak mam shodou okolnosti tou CYKY 4x1,5 taky (kovarova kobyla  :'( ) s impedanci 0,9 a chodi to 20 let bez jakekoli zavady. Jenom jsem poradil, jak alespon minimalizovat riziko pokud ho nevymeni. Ten chranic jsem nemyslel kvuli desce, ale hlavne kvuli troube, ta uz by ho mohla slusne pokousat pokud se neco pos...

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  25.09.2014, 23:27

Hraní si s jedním Ampérem nahoru dolů je pro amatéra, či normového vychcánka, odborník nechává rezervu pro strejdu Příhodu.

Když se podívám na grafické znázornění charakteristik y jističe, tak ta "stopa je výrazně širší než 1A",  takže některá "15-ka" může vydržet více, než jiný jistič pro 16 (nebo 17)A.
A zatím neshořel ani objekt, kde je CYKY 4x 1,5mm2 jištěna 3x M17A, na konci je to rozděleno do 3 zásuvkových okruhů...,  vedení po půdě (volně pohozeno po prknech) a běží na to část kuchyně v "Občerstvení". Jističe padají a já jsem takový lump, že jsem jim tam nechtěl dát silnější, ale naopak jsem řekl, že jestli mě přesvědčí, abych šel pro nářadí, přinesu pouze velké izolované štípačky...

Jan Franěk:
Zase se nám to téma stáčí jinam.

Já hlupák pořád žiju v domnění, že sem, na odborné fórum, chodí lidé, kteří chtějí slyšet, jak se to má dělat správně a že bastlíři mají jiné diskuse, v kterých se předhánějí, jak to udělat levněji a jak využít víc toho, co najdou v garáži po dědovi, případně jací jsou elektrikáři blbci, že pořád mluví něco o normách a předpisech.
Tedy, že odpověď má být jednoznačná. Kabel k tomuto účelu není možné použít, z těchto a těchto důvodů. Nebo, že lze to tak udělat, ale jen za určitých podmínek, případně které to jsou.

Ale pak se nestačím divit, když čtu o tom, jak je to kde zbastlené, co se kde ojebává a jak kterej RT kašle na předpisy a přidává se k dlouhému seznamu ojebávačů a podobně. Jsem přesvědčen o tom, že to není informace, pro kterou si tazatel přišel, na odborné fórum. Na každý jednoduchý dotaz, jsou zde 3-10 stránek předhánění, co kde bylo jak zku...ý a taky to fungovalo. Kdo se v tom má vyznat? Kdo to má číst?
Navíc tím nic nezískáme a oboru moc nepomůžeme. Osvěta je potřeba udělat jak mezi laiky, tak mezi elektrikáři. Soustřeďme se tedy na to, jaká by měla asi být správná (možná jediná) odpověď. Co myslíte? Dokážeme zde napsat pár jasných důvodů proč ne, případně jak možná anom, aby v tom už konečně nebyl takový hokej?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana