Mohl ulomený N vodič u elektroměru způsobit přítomnost 400V proti zemi na L i N?
IM:
Citace: Jaroslav Hasala 08.07.2014, 17:29
Při poruchách tohoto typu primárně "odchází" menší spotřebiče a elektronika.
Větší spotřebiče obvykle "přežijí".
Třeba televize v pohotovostním režimu. Projeví se zápachem v daném místě.
To je signál, aby byl vypnut hlavní vypínač. Mrazák obvykle vydrží, jistou dobu. :D
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Illek 08.07.2014, 19:45
(no)
Takže pánové, vrátíme se do školy.
Pro zjednodušení, mějme tyto podmínky:
1) Na fázi L1 visí zapnutá rychlovarka 2,3kW, na fázi L2 audio 20W, na fázi L3 nic zapnutého.
2) Vnitřní impedance sítě je na všech fázích stejná, na výsledek nemá vliv, můžeme zanedbat.
3) Jsme v TN-S, vodič PE z úvahy vynechme, nemá s tím nic společného.
V okamžiku, kdy zapneme pouze spotřebič na fázi L1 se nestane nic. Nebude fungovat. Ani tehdy, kdy zapneme spotřebič pouze na fázi L2.
Problém nastane až v okamžiku, kdy sepne vypínač spotřebiče na fázi L1 a zároveň vypínač na spotřebiči L2.
Abych na jeden spotřebič dostal plné napětí 400V, musel by mít nulový odpor na druhém spotřebiči a tudíž nekonečný výkon. Moc takových doma nemám. Vy ano?
Juraj Rojko:
No, když se tak dívám na vaše zadání, výpočet i předposlední větu, tak se mi chce napsat, že ten návrat do školy je dobrý nápad. ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Juraj Rojko 08.07.2014, 23:38
No, když se tak dívám na vaše zadání, výpočet i předposlední větu, tak se mi chce napsat, že ten návrat do školy je dobrý nápad. ;)
Nerozumím? Mám tam něco špatně?
Václav Třetí:
Značení vodičů:
- od asi 1980 dodnes : L1 L2 L3 N PE PEN
- ČSN 341010 (1965): R S T Np nn N
- ČSN-ESČ 1950: X Y Z 0 F 0
Místo značení nn a F nebo společně s ním se též používala značka zemnění (stromeček postavený na špičku).
Instalace s odděleným středním a ochranným vodičem se používala již po II sv. válce nejen ve zdravotnictví, ale také v rozhlasových a nahrávacích studiích, kinech a divadlech kvůli snížení úrovně brumu v audiosignálech .
V sítích TT a IT (3x120V v Praze a některých dalších městech) se používalo obdobné značení, v sítích IT 120V se obvykle nezemnilo v běžných bytových rozvodech, zemnění se zapojovalo pouze u zásuvek pro pračky a u boilerů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana