Mohl ulomený N vodič u elektroměru způsobit přítomnost 400V proti zemi na L i N?
IM:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 08.07.2014, 22:48
Takže pánové, vrátíme se do školy.
3) Jsme v TN-S, vodič PE z úvahy vynechme, nemá s tím nic společného.
Když návrat do školy, tak snad TN-C-S. :-[
Václav Třetí:
Citace: Jiří Kubík 10.07.2014, 11:50
Označení PE - N - PEN se skutečně začalo používat již před r.1982,
i když to vždy nebylo v souladu s pozdějšími pravidly.
Ale můj výpočet - 1996 - 1980 = 16 let, považuji za správný.
Pravidla byla stejná, ona ani jiná nemohla být, protože by popírala význam anglických slov, ze kterých jsou zkratky vytvořeny, jen někteří autoři to nebrali příliš vážně. Nechvalným příkladem je kniha: Karel Brož, Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím, druhé vydání, 1983, kde se ve schematech popisy PEN, PE a N střílí jak na střelnici - kam to padne, tam to padne. Paradoxem je, že autor v předmluvě k druhému vydání píše, že kniha byla upravena mimo jiné z hlediska nového značení vodičů.
S těmi výpočty jsme to každý mysleli jinak, já uvažoval 2014 - 1996 = 18 let používání rozvodů s oddělenými vodiči PE a N.
Jan Kelbich:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 08.07.2014, 15:40
Těch 400V tam nebude nikdy. To by na jedné fázi musel být zkrat.
Může tam být těch 400 V, dokonce i více, a to i bez zkratu. Stačí, aby tam po odpojení N vznikl rezonanční obvod ....
Vím, je to asi velmi výjimečný případ, ale stát se to může. Pamatuju si, jak jsme na fakultě na jednom cvičení z teorie obvodů měřili trojfázové obvody a měli jsme tam kombinaci RLC zapojenou do hvězdy, na každé fázi jeden prvek. Napětí soustavy bylo 42 V a v uzlu jsme měli cca 110 V.
Oto Strnad:
Reaguji pozdě ale nedávno jsem byl svědkem podobné události a výsledek byl: zničený elektroměr díky absenci PEN v přípojkové skříni (PEN směr elektroměrový rozvaděč nebyl připojen).
Čili stát se to může a odnesou to spotřebiče využívající 230V.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana