Mohl ulomený N vodič u elektroměru způsobit přítomnost 400V proti zemi na L i N?
Miroš Jan:
Citace: Jiří Kubík 08.07.2014, 10:43
Vždycky je to průšvih !
Stačí si to nakreslit.
Jo, ale to je vodič PEN a né N !
Vít Rotrekl:
A v čem to bude jíné, když tam bude vodič PEN? U starých instalacích funkčně jen v popisu.
Jiří Kubík:
Citace: Miroš Jan 08.07.2014, 11:02
Jo, ale to je vodič PEN a né N !
To je zapojení z roku 1982. (viz. Příručka montéra...)
:) ;) :)
A ještě mě tak napadlo, že při "vhodně" připojeném ochranném pospojení by se na
takovou závadu ani nemuselo přijít.
Petr M:
Terminologii neřešme, tazatel píše o TN-S, takže se držme té nové, ať to neí prkotina na deset stránek ;).
Citace: Vít Rotrekl 08.07.2014, 11:05
A v čem to bude jíné, když tam bude vodič PEN?
TN-S: Pokud se urve N, tak se podle poměru zátěží vyrobí umělý střed. Když bude na L1 2kW bojler, na L2 10W úsporka a na L3 nic, tak úsporka chytne natvrdo 400V. Ale PE bude furt na 0V a zkrat na neživou část = odpojení, unikající proud za chráničem = odpojení. (norm)
TN-C: Urvaný PEN znamená nejenom 400V na té úsporce, ale navíc jako bonus i 230V (z L1) proti zemi na jakékoliv neživé části. Chránič není, napětí na neživé části nemá jak vyrazit jistič... (zle)
TN-C-S: Kombinace obojího podle toho, kde se stane průšvih (jestli před nebo za bodem rozdělení) a podle toho, jak dobře je přizemněný bod rozdělení.
František Šohajda:
Citace
TN-C: Urvaný PEN znamená nejenom 400V na té úsporce, ale navíc jako bonus i 230V (z L1) proti zemi na jakékoliv neživé části. Chránič není, napětí na neživé části nemá jak vyrazit jistič... zle
Před 4 roky jsem u majitele jednoho pěkného RD řešil podobnou situaci...
Elektrické topení.....dom ek celkem pěkně proveden i elektrika, upálil se na sloupě distributora před týmto domem PEN......vše co měli zapnuté v zásuvkách 230V odešlo..od TV, SAT, a podobně......p řijel pracovník distributora nafotil upálený PEN na sloupě pak i opravil, řekl že distributor je pojištěn, ať si vyčíslí cenu ......
Pak jsem došel já, jako zvídavý elektrikář jsem měřil a došel jsem na to, že měli pěkně udělaný i přizemění RD ale zádrhel byl, že nebylo ve skříňce venku napojeno uzemění na
přizemňovací vodič - zkrátka scházela tam svorka...tož vše....uzemění bylo tehdy cca 5 ohmů . což by jistě situaci zachránilo!
Dál to nikdo z distribuce neřešil, jen vím že něco zaplatili! ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana