Jaký zvolit průřez pro 25A/3f 40m v zemi?

<< < (3/5) > >>

Tomáš Žabka:
Najděte si revizního technika, který bude kabel revidovat (je to nutné pro distribuční společnost),  on vám řekne jaký kabel by jste měl použít. Zároveň se sním můžete domluvit zda na vás dohlédne při pokládce, aby jste dodržel všechny náležitosti, které ukládají normy a následně by kabel mohl i připojit.

Obecně norma, která řeší přívodní kabely říká minimální dimenze, pokud použijete vodič 5x a nebo 4x. Co se tyče aplikace hliníku má svoje úskalí, ale cena je 1/4 u větších průřezů se chová velice slušně. Pokud zvolíte menší kabel bude se vám projevovat větší úbytek napětí a ztráty v kabelu, které budete platit vy, proto je dobré se nad volbou kabelu dobře zamyslet.

viperking:
Vidím že jsem některé jedince jsem docela "nakrknul" svým dotazem.

ono je totiž strašně jednoduché si dneska najít placeného "odborníka" který bez myšlenkovitě řekne dej tam X Y za Z a tady ti dám pak papír. Jenže ono se taky někdy stane, že to vyjde pěkně draho a naprosto nesmyslně předimenzované .  ale zpět k tématu

dle http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/BC_FBI/Prednasky/dimenz_bc.pdf
ad str. 3. tabulka z normy.  3f/ zem  = 31A  při 20stupních ( to by mě fakt zajimalo místo v CZ kde je 20stupnu v zemi 70 cm hluboko .

= jestli a) na Bání neučí kraviny b) jsem to špatně nepochopil
kabel vyhovuje. 
p.s ubytek napětí mě moc netrapí. v průměru tu mame 240V v zasuvce a někdy si skočí na 250 během dne.

všem kteří se snažili napsat něco konkrétního  (poklona)  za snahu. :-) at se daří řemeslu )

Jiří_Hrubý:
Jednak je dán jakýsi minimální průřez PEN a druhak ten úbytek vás netrápí, protože vám nedochází, že si za něj ještě zaplatíte. Chce to ještě trochu samostudia, než vyvodíte závěr, že vás chtějí oškubat na tlustém drahém bagu.

Roman Šafránek:
Pod zátěží vám v každém fázovém vodiči poteče zhruba 10A a v kabelu 4mm2 budete mít ztrátu přibližně 50W. V kabelu s vodiči 10mm2 budete mít ztrátu pod 5W. Tyto ztráty zaplatíte vy.
Kabel 4x4 podle normy dát nemůžete...

Jan Franěk:
Přidám se k těm, co se vám snaží pomoci (i když si to možná nemyslíte) a poradím, že je dán minimální průřez vodiče PEN. To bohužel (bohudík) průřez 4mm nesplňuje. To už zde bylo řečeno. Tedy 4x4 jasné NE.
Dále k průřezu. Ten je navrhován nejen podle toho kolik snese tabulkově, ale podle toho, kolik snese dle konkrétního uložení, úbytků napětí, které musí být ve stanovené toleranci, bezpečnostního hlediska a podobně. Pak také rozumem. Rozum (i praxe) mi říká, že pokud použiju kabel "na hraně" jeho možností, ušetřím sice pár korun při jeho pořízení, ale na provozu pak prodělám kalhoty. Je zajímavé, že investicí do většího průřezu, začínám šetřit a investice se vrátí od 6m, do 2let. Dál už jen šetřím a šetřím. Jestli nevěříte, zkuste si to spočítat sám.

Nechte si proto poradit  od těch, co vám dobře radí. Nechte to spočítat ty, co tomu opravdu rozumí. Osobně bych někoho, co mi řekne bez bližších informací, tohle ti stačí, kopnul do prdelky a ohlédl se jinde.

PS: Nedávno jsem potkal v knihkupectví zajímavou knihu, s názvem – Jak drahé je zadarmo.   Kdo zná odpověď?
 ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana