Jaký zvolit průřez pro 25A/3f 40m v zemi?

<< < (5/5)

Milan Hudec:
40m je tak akorát pro úvahu zda nejít do TT, a pro úvahu, zda si při kopání trochu více nezamakat a zvolit hlubší uložení kvůli lepšímu chlazení a tím pádem menším ztrátám.

Maroš Klein:
Reálne je to dobrá teória pre fajnšmekrov. :)
Straty v nejakých nepriaznivých podmienkach napr. aj tých 4x4 budú niekde okolo 0,5 až 0,7%. V pomere k reálnym spotrebám a mesačným platbám v RD je to zanedbateľná suma ( v priemere možno 15 centov),  kde ako-tak zaujímavá úspora by stála vééľmi veľa peňazí v platbách za energiu.  :)
Vhodné tak pre nepretržité prevádzky s veľkým odberom, ako to v príklade uvádza napríklad SICHR.
To už nech si ľudia riešia radšej počet senzorových svietidiel. ;)

Petr M:
Citace: Maroš Klein  04.07.2014, 06:08

To už nech si ľudia riešia radšej počet senzorových svietidiel. ;)

To byl doufám jenom vtip.U kabelu jsou jenom ty pořizovací náklady a neplatím za to, že šetřím  (norm)

Budu mít v domu 20 senzorových svítidel. Senzor potřebuje nějaký napájení, řekněme 0,5W. To je trvale 10W příkonu, cca 88kWh za rok. Úspora za cca 500 ročně (zle)  a to nepočítám nastavený doběh, kde třeba na WC se svítí ještě řekněme tři minuty po posledním pohybu (zavření dveří zvenku) a člověk platí a platí...

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec  03.07.2014, 20:20

zvolit hlubší uložení kvůli lepšímu chlazení a tím pádem menším ztrátám.

To nějak souvisí s vyšší vodivostí při nižší teplotě? Já vždycky myslel, že je poměrně bezvýznamná.

Maroš Klein:
Citace: Petr M  04.07.2014, 07:00

To byl doufám jenom vtip.
Nie, prečo?
Ja som nenapísal inštalovať, ale riešiť.
Odpovedal ste si teda sám a správne.
Ináč ako odborník ste mi sympatický a určite nielen mne, len občas trochu "speedy". ;) Predpokladám mladší ročník. Bárs by bolo takých viac. :)
P.S. Bežne 0,9W.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana