VÝKLAD ČSN 33 2000-7-701 zveřejněn
Otakar Dosbaba:
Ještě bych rád doplnil, že v okamžiku průšvihu, kdyby fíčko 100mA vypínalo, by bylo dotykové napětí na plášti ohřívače 125mV na 50m vedení, tvořeném kabelem 3x1,5. Bez fíčka v okamžku vybavení 16A jističe by zde bylo, zjednodušeně řečeno přes 20V (+-, se zřetelem na typ jističe a přechodových odporů) a naopak, zase s fíčkem 100mA by impedance pro vybavení chrániče byla desetinásobkem dovoleného dotykového napětí, tudíž by bezpečnost byla zachována ještě u několika desítek až málo set ohmového přechoďáku na PE.
Štefan Beláň:
Citace: Josef Nosek 28.11.2007, 19:35
U pevně připojených ohřívačů může být problém s unikajícími proudy u větších příkonů, Běžné ohřívače jsou bez problémů. Zkuste připojit průtokový bojler 18kW. Dle ČSN 33 1610 je u tepelných spotřebičů dovolený unikající proud 1mA na kW. Bylo by to možná bezpečnější přes chránič, ale měly bychom možná studenou vodu.
Pokud příjmu názor, že může být problém s unikajícím proudem vyšším jak 10mA, tak také musím dodržet všechna ustanovení pro taková zařízení. A zde začíná mnohem větší problém než je problém s chráničem 30mA. (!)
Pro zařízení s unikajícím proudem nad 10mA je minimální dimenze ochranného vodiče pospojování Cu 10 mm2 a další bezpečnostní opatření zvýšené ochrany. To se v praxi většinou týká počítačových sálů apod. Nebudu to zde rozvádět.
Pro mne to znamená jediné schůdné řešení, a tím je proudový chránič 30mA. 8)
PS: V praxi jsem se nesetkal, aby vybavovací (reziduální) proud proudového chrániče 30mA byl nižží jak 20mA!
Rozmahel Vladimír:
Varianta p.Dosbaby s centrálním FI 100-500mA a na vybrané okruhy 30mA je dobrá volba ověřená léty nepadání chráničů. o:-)
Miroslav Lampart:
Citace: Štefan Beláň 05.12.2007, 20:21
PS: V praxi jsem se nesetkal, aby vybavovací (reziduální) proud proudového chrániče 30mA byl nižží jak 20mA!
Moje zkušenost z praxe:
Už jste se v praxi setkal s chrániči DOEPKE? Při měření těchto chráničů s údajným vybyvovacím proudem 30 mA (asi jen zbožné přání výrobce) jsem zjistil nejmenší vybyvovací proud 6 mA a největší 360 mA !! Samozřejmě byly chrániče vyměněny za jiný typ. To je údaj z měření při revizích z roku 2005 až 2007. Jinak jističe DOEPKE jsou spolehlivé, ale chrániče .....
Štefan Beláň:
TO: Lampart
S chrániči DOEPKE jsem se setkal a žádné problémy při měření jsem nezjistil.
Jakým měřícím přístrojem provádíte kontrolu? :-\
Jedenkrát jsem se setkal s chráničem Legrand 30 mA, který vypínal při 6 mA. Ve skutečnosti se ale jednalo o chránič 10 mA, který byl chybně označený. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana