VÝKLAD ČSN 33 2000-7-701 zveřejněn

<< < (11/11)

Jan Franěk:
Citace: Mikulecký  30.04.2019, 07:32

Mám na chodbě světla v podhledu a na 12V. Takže trafo bez FI.

Takže prosím ještě jednou

Citace: Jan Franěk  29.04.2019, 16:13

A čím obhajujete toto řešení, které je v rozporu s platnou normou, jak už jste byl upozorněn? Nějaký konkrétní článek konkrétní normy by nebyl? Nebo právní předpis vyšší právní síly?

Pavel Horský:

Mluvíme o tom, když to nečekám.

Pak tedy nechápu vaše spojení s nevhodností FI na světelném okruhu v místnosti u rozvaděče.  ??

Radim Strycharski:

Mám na chodbě světla v podhledu a na 12V. Takže trafo bez FI.

Normy řeší jak přímo vznikající řešení při výstavbě, tak i možné budoucí změny. Trafo jistě nepotřebuje připojení chrániče a ani ochranného vodiče. Normy ale předepisují jak chránič, tak i natažení ochranného vodiče bez dalšího zkoumání připojených zařízení. Právě proto, že dnes je tam trafo a bodovky na 12 V a zítra tam bude svítidlo 230 V třídy ochrany I.  Nebo tam trafo s bodovkami zůstane, ale obvod se rozšíří o další vývody.

Jan Bocek:
Citace: Mikulecký  22.04.2019, 11:20

ed. 3 ale s ochranou celého bytu včetně osvětlení počítá.
Osobně budu vždy světelný okruh u bytové rozvodnice ( pokud nebude společný s koupelnou)
dávat bez FI.

Je to marnost nad marnost.....ČS N 332130 ed.3 v článku 5.2.9 říká, že každý světelný obvod bude vybavený proudovým chráničem.

Ale autor této diskuse říká hned v počátku, že ON si bude dělat co chce. Asi by mne jako revizního technika nepochopil, že vývod nemá nic společného se spotřebičem. Proto je to marnost nad marnost .....

Jiří_Hrubý:
Citace: Mikulecký  29.04.2019, 15:10

Myslím tím světla u bytové rozvodnice - chodba, kde se nachazí
bytová rozvodnice.
Pokud vybaví chránič,  je to jediné místo, kde potřebujete v tu chvíli vidět.

To je krátkozraké řešení, až za osadou hupne olše do drátů, zjistíte, že ty světla přes chránič jsou ten nejmenší potenciální problém, kdežto absence nouzáků je hrubým nedostatkem :D

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana