VÝKLAD ČSN 33 2000-7-701 zveřejněn
Rozmahel Vladimír:
ČSN EN 61140
Tuto normu jsem nečetl ale v úvodu má řečeno toto.
1 Rozsah platnosti
Tato mezinárodní norma platí pro ochranu osob a zvířat před úrazem elektrickým proudem. Je určena pro poskytnutí základních principů a požadavků, které jsou společné pro elektrické instalace, sítě a zařízení, nebo jsou nezbytné pro jejich koordinaci.
Tato norma byla připravena pro instalace, sítě a zařízení bez omezení napětí.
POZNÁMKA Některá ustanovení této normy se vztahují k sítím, instalacím a zařízením nízkého napětí a vysokého napětí. Pro účel této normy je nízké napětí jakékoliv jmenovité napětí do 1 000 V střídavého a do 1 500 V stejnosměrného napětí. Vysoké napětí je jakékoliv jmenovité napětí, které je vyšší než 1 000 V střídavého a 1 500 V stejnosměrného napětí.
Požadavky této normy platí pouze, jestliže jsou zavedeny v příslušné normě nebo je na ně v příslušné normě odvolávka. Tato norma není určena pro samostatné použití.
Štefan Beláň:
Citace: Otakar Dosbaba 27.11.2007, 10:25
Pak se tedy nabízí v síti TN-C-S kompromis: Do okruhu pro bojler zařadit 2P chránič s vybavovacím proudem 0,1A. ... o:-) ::)
Jenže to je ale je zase v rozporu se zmiňovanou ČSN EN 61140. (plc)
TO: Dosbaba
Nejde ani tak o to, co je v které normě napsaného, ale jde o principy ochran.
Co mne na počínání našich normo-tvůrců zaráží, že nejsou schopni zachovávat tyto principy, a přitom stačí tak málo - používal logiku. (doh)
Tím základním principem je zvýšená ochrana proti dotyku živých částí. Pokud nechci používat bezpečné napětí nebo izolovanou síť, tak už prakticky zbývá doplňková ochrana chráničem 30 mA. Jestliže má někde tato ochrana své opodstatnění, tak je to právě u ohřívačů vody umístěných nad vanou, v dosahu všech uživatelů. :'( >:(
PX:
Citace: Štefan Beláň 27.11.2007, 07:40
TO: PX
Říkám to velice nerad :'(, jelikož jsem zásadním odpůrcem vynechávání proudového chrániče pro ohřívače vody! (zle)
Leč i v nové normě v příloze ZA "Zvláštní národní podmínky" je pro Českou republiku doplněn článek 701.415.1 - že pevně uložený ohřívač vody nemusí být chráněn proudovým chráničem 30 mA. >:( >:( >:( (dabel)
PS: Nevidím žádný důvod, proč ohřívač vody nemusí mít doplňkovou ochranu živých částí. Výjimka v článku 701.415.1 je pouze pro bezpečné napětí a ochranu oddělením obvodů. Pospojováním přece nedocílím ochranu živých částí - nebo snad ano? :o
Omlouvám jsem že jsem zapoměl na vyjímku pro pevně uchycený ohřívač.
Nicméně otázka byla myšlena na ostatní spotřebiče. Tj. například jestli světlo umístěné až v zóně 3, případně mimo zóny musí být také napájeno přes chránič, nebo zůstala jako v staré verzi normy možnost chránič nepoužít (pevně umístěný spotřebič v zóně 3 mimo zóny).
Jinak jěště k těm ohřívačům v zóně 2 - umístění takového zařízení do této zóny se mi moc nelíbí, pokud to nejde jinak udělat tak pro klid bych tam to FIčko dal, nicméně je pravda, že se svodovým proudem tělesa by mohl být problém (jak velký nevím, ale zase se mi nezdá že by to bylo víc jak 15mA).
Josef Nosek:
U pevně připojených ohřívačů může být problém s unikajícími proudy u větších příkonů, Běžné ohřívače jsou bez problémů. Zkuste připojit průtokový bojler 18kW. Dle ČSN 33 1610 je u tepelných spotřebičů dovolený unikající proud 1mA na kW. Bylo by to možná bezpečnější přes chránič, ale měly bychom možná studenou vodu.
Otakar Dosbaba:
To Beláň: Ta moje narážka s tím 100mA fíčkem nevycházela z neznalosti podmínky doplňkové ochrany, jenž nesmí překročit 30mA. Vycházel jsem z toho, že ČSN 33 2000-7-701 zde nepožaduje doplňkovou ochranu, ale jen základní. Na druhou stranu se mi rovněž moc nezamlouvá, že je i po velmi dlouhé době bezpečnost odkázána na minimální přechodový odpor PE kontaktů, které po desítkách let nemusí díky oxidaci a korozi vykazovat dostatečnou impedanci vyp. smyčky okruhu s 16A jističem - jak zde již bylo řečeno. Jak známo, značná část fíček vybavuje v praxi o mnoho dříve (15 - 20mA) a tak starší ohřívač začne především centrální chránič vybavovat, mnohde za přispění dalších spotřebičů metodou "milík k mílíku" :) . A tak mě napadl ten kompromis: Díky tomu, že norma nepožaduje fíčko pro tento spotřebič, musí pak zákonitě vyhvovat jakási lepší varianta základní ochrany, dovolující méně kvalitní spoj PE, avšak s výhodou umělého"prodloužení životnosti" ohřívače.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana