VÝKLAD ČSN 33 2000-7-701 zveřejněn

<< < (3/11) > >>

Vl. Daňko:
Představte si takový průtokový ohřívač ve sprchovém koutě (zóně 1). Nenapojit jej tedy přes FI a využít ustanovení ... 5-54 pro použití ochranného vodiče + pospojovacího (při dodržení stanoveného průřezu 2,5 ..4mm2) - vidím to jako cestu do pekel ....
Asi bych se v tomto koutě nesprchoval.

PX:
 měl bych dotaz ohledně ČSN 33 2000-7-701 ed 2. (tedy ta nová verze co byla vydána tento rok).
Kdesi jsem zaslech, že v koupelnách bude proudový chránič s vybavovacím proudem 30mA požadován pro všecha elektrická zařízení, bez ohledu na druh a zónu.
Pamatuju-li si dobře, tak v původní verzi normy nebyl chránič předepsán pro pevně upevněné spotřebiče v zóně 3 a mimo zóny.
Chtěl bych se zeptat zdali tomu tak opravdu je.
(Podotýkám že jsem zaměřením slaboproudař a vývoj v normách pro elektroinstala ce sleduji spíše ze zájmu a udržení kontextu, z čeho se to vlastně ty sdělovací zařízení napájejí)

Štefan Beláň:
TO: PX

Říkám to velice nerad :'(,  jelikož jsem zásadním odpůrcem vynechávání proudového chrániče pro ohřívače vody!   (zle)

Leč i v nové normě v příloze ZA "Zvláštní národní podmínky" je pro Českou republiku doplněn článek 701.415.1 - že pevně uložený ohřívač vody nemusí být chráněn proudovým chráničem 30 mA.  >:( >:( >:( (dabel)

PS: Nevidím žádný důvod, proč ohřívač vody nemusí mít doplňkovou ochranu živých částí. Výjimka v článku 701.415.1 je pouze pro bezpečné napětí a ochranu oddělením obvodů. Pospojováním přece nedocílím ochranu živých částí - nebo snad ano? :o

Rozmahel Vladimír:
Troufnu si tvrdit, že velká část RD na JM běží již dlouhá léta na centrální chránič i 30mA bez potíží. V síti TT nelze vynechat chránič před boilerem, v síti TN by se o tom dalo uvažovat. Je to krok stranou bezpečnosti, v domcích se pozná vadný boiler až podle toho že teče, pokud hřeje řada lidí s tím nic nedělá. Tady by okamžitě chránič padal. Kdo viděl jak potom vypadá el.instalace uvnitř boileru mě dá zapravdu.

Otakar Dosbaba:
Pak se tedy nabízí v síti TN-C-S kompromis: Do okruhu pro bojler zařadit 2P chránič s vybavovacím proudem 0,1A.  ...  o:-)   ::)

Jenže to je ale je zase v rozporu se zmiňovanou ČSN EN 61140.  (plc)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana