Jaký kabel použít pro připojení garáže od elektroměrového rozvaděče?

<< < (5/9) > >>

Petr_rosi:
uff zase po dlouhé době jsem sem zavítal a nic se nezměnilo :-)

podle mne na dotaz v pohodě odpověděl p. Svejkovský (včetně poznámky o autoservisu)

Další diskuzi jsem nepobral...vnu cování tazateli 3fáz. přípojky se slovy (co kdyby) ...být vy zedníci takl mu vnutíte postavit místo jednogaráže minimálně trojgaráž (co kdyby si koupil další auto).   ;)

Petr M:
Citace: Petr_rosi  27.04.2014, 12:20

Další diskuzi jsem nepobral...vnu cování tazateli 3fáz. přípojky se slovy (co kdyby) ...být vy zedníci takl mu vnutíte postavit místo jednogaráže minimálně trojgaráž (co kdyby si koupil další auto).   ;)

My mu nic nevnucujeme, rozhodnutí je na něm. Jenom říkáme svoje zkušenosti.

Osobně bych do garáže na 1f po jendom tenkým kabelu nešel. Jde o to, že už teď je ten kabel hodně na hraně a není tam vůbec žádná rezerva. Na 2,5ce při té délce už může být pro některý spotřebiče neakceptovatel ný úbytek, další věc je riziko, že při vysávání v autě skřípne kabel vysavače do dveří, vyrazí si jediný jistič a ve tmě se pak zraní... Impedance smyčky taky může vyjjít docela šílená. Je to ale jeho zdraví, jeho riziko a jeho rozhodnutí, vnucovat mu nic nemůžeme. 18 mu bylo a občanku snad má... A šetřit se musí i za cenu úrazu nebo toho, že se bude nakonec všechno dělat znovu (mimochodem, taky si všímáte, že čím je menší uspořená částka, tím víc se do občůrávky investuje?).

Petr_rosi:
Citace: Petr M  28.04.2014, 08:02

My mu nic nevnucujeme, rozhodnutí je na něm. Jenom říkáme svoje zkušenosti.

Osobně bych do garáže na 1f po jendom tenkým kabelu nešel. Jde o to, že už teď je ten kabel hodně na hraně a není tam vůbec žádná rezerva. Na 2,5ce při té délce už může být pro některý spotřebiče neakceptovatel ný úbytek, další věc je riziko, že při vysávání v autě skřípne kabel vysavače do dveří, vyrazí si jediný jistič a ve tmě se pak zraní... Impedance smyčky taky může vyjjít docela šílená. Je to ale jeho zdraví, jeho riziko a jeho rozhodnutí, vnucovat mu nic nemůžeme. 18 mu bylo a občanku snad má... A šetřit se musí i za cenu úrazu nebo toho, že se bude nakonec všechno dělat znovu (mimochodem, taky si všímáte, že čím je menší uspořená částka, tím víc se do občůrávky investuje?).

jj OK :-)

já jen že mi to přišlo úsměvné že jak už někdo psal "kolegové" do té garáže už tahali pomalu kabel jak do autoservisu :-) a přitom stačilo napsat že 3x2,5 je v podstatě OK ale bylo by dobré posoudit zda do budoucna nebude žádoucí mít třeba v té garáži i 3x400v ....nechme to být :-) byl jsem tu jen něco najít a toť vše.

Oldřich Morávek:
Vzhledem k tomu, že cena 5-ti žilového silnějšího kabelu je cca 1/10 ceny výkupu, setsakra bych si rozmyslel, co a jak tam uložit, abych to za pár let nepředělával.
Vaše rada by pak tazatele vyšla pěkně draho.

Jan Bocek:
Otázka položena srozumitelně i návrh tazatele. Hned první odpověď pana JŠS byly zcela vyčerpávající.
Jistič 16A v rozvaděči, kabel CYKY 3x2,5 a proudový chránič 30 mA, případně kombinovaný jistič. Určitě nemyslel Fi na počátku....vše ostatní je zakopávání peněz do země.

Položil jsem si ale při projití diskuse následující (subjektivní) otázky:

1.  Proč u garáže 50 m vzdálené mám přidávat do výkopu desítky metrů FeZn  pásku a ještě nějaké sondy
2.  Proč dávat na počátek vedení dlouhého 50 m proudový chránič
3.  Proč jistit kabel CYKY 3x2,5 o délce 50 m jističem 10A proti zkratu
4.  Proč má být garáž v dnešní době napojená napětím 3x400/230V. Myslíte, že to bude využito?

Pro odlehčení:
V 60.létech jako mladý montér jsem při rekonstrukcích sítí ve vesnicích narazil na jednoho šéfa rozvodných závodů. Všechny HDS budou 3 fázové, přívody také třífázové a každý dům bude mít svoji uzemňovací desku s ukončeným uzemněním pod HDS. I když bude dům 5 m od sloupu. Na otázku, zda to není přehnané, byla jasná odpověď. Aby se nehádali.
A tak všude byly nataženy kabely AYKY 4x16 a pojistky EZ 32A. Deska FeZn s 5 m přivařeného pásku stála 70 Kč a vybavená HDS 63 koruny.
Bylo to ale před 50. léty a myslím, že ten šéf byl moudrý elektrikář.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana