Jak zajistit, aby nevybavoval jistič char. B při spouštění 3fázového motoru 6kW?

<< < (6/8) > >>

Martin Kurka:
Citace: Linhart Jarda  03.04.2014, 08:17

.. vyřešili jsme to s tátou výměnou za 2KW, pro běžné domácí práce je dostačující.

Také to vidím jako optimální řešení. Jen bych doporučoval motor s klixonem ve vinutí a ten zapojil do obvodu blokování - stejný okruh jako blokování od mazacího čerpadla oleje - za F1 a F2. Nebo termistorové čidlo v motoru a vyhodnocovací modul s kontaktem zapojeným v této větvi.

O přestavbě na měnič je dobré rovnou uvažovat, kdyby se měl soustruh používat na poloprofi práci, třeba nějaké zakázky zejména s řezáním závitů. Ale odhadem cena přestavby na měnič bude 30-60tisíc Kč.

Jinak mám dojem že tyto soustruhy neměly mechanickou spojku a každý rozběh otáčení soustruhu znamenal rozběh motoru. Tudíž stykače pro kondenzátory by to nepřežily, rozběhů je priveľa.
A protože tento soustruh měl reverz elektrický, není zde na kontrolu dobrždění alnico. Brzdilo se protiproudem citem, to znamená tipováním - klíčováním protiproudu. Což je na měkkou bytovou síť vražedné blikání všech spotřebičů.

Jiří Kubík:
V letech šedesátých jsem pracoval v údržbě obroben, kde bylo mnoho typů soustruhů
i z let čtyřicátých. U těch jsem se o brzdění protiproudem nějak nezajímal
a ty novější měly už všechny Alnico. Zvláštní chlazení motoru měly jenom ty velké stroje.
Ono se tenkrát počítalo s tím, že stroje tohoto typu se budou používat
v průmyslových podnicích, s vlastními transformátory v rozvodnách,
kde se nějaké ty poklesy napětí vlivem proudových nárazů se ve veřejné síti tolik neprojeví.
Parametry sítí v průmyslových provozech měly podmínky daleko mírnější než ve veřejné.
Do veřejné sítě bylo zapojování takových strojů omezeno.

A i dnes to není tak jednoduché (viz. příl.)

Miroš Jan:
TO : MartinSoustruh
Co takhle vřadit před ten soustruh tlumivky?
To by mělo snížit ten záběrný prou toho motoru natolik, že by ten jistič LPN-B25/3, nemusel vypínat.
 :)

MartinS56x56x:
Citace: Miroš Jan  04.04.2014, 23:16

TO : MartinSoustruh
Co takhle vřadit před ten soustruh tlumivky?
To by mělo snížit ten záběrný prou toho motoru natolik, že by ten jistič LPN-B25/3, nemusel vypínat.

Dobrý nápad. Doporučil byste mi nějakou? S ohledem na to, že tam bude reverz při dotáčení motoru.

Jiří Kubík:
Citace: Milan Hudec  03.04.2014, 07:26

Kolega obdobný problém vyřešil zapojením 5 jističů do serie.

Já bych to zkusil. Ty tlumivky tam v podstatě jsou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana