Jak zajistit, aby nevybavoval jistič char. B při spouštění 3fázového motoru 6kW?

<< < (7/8) > >>

ACEOF ACES:
Citace: Martin Kurka  04.04.2014, 00:17

...
Jinak mám dojem že tyto soustruhy neměly mechanickou spojku a každý rozběh otáčení soustruhu znamenal rozběh motoru. Tudíž stykače pro kondenzátory by to nepřežily, rozběhů je priveľa.
A protože tento soustruh měl reverz elektrický, není zde na kontrolu dobrždění alnico. Brzdilo se protiproudem citem, to znamená tipováním - klíčováním protiproudu. Což je na měkkou bytovou síť vražedné blikání všech spotřebičů.

Nechci nikomu nutit kompenzační stykače/stykače pro kondenzátory, jen bych poznamenal, že jsou různé druhy, některé jsou schopné sepnout 100x za hodinu i při větší zátěži. Ale jak jsem psal, nemám to vyzkoušené, záleží na konkrétním případu a místních podmínkách.
Martine Kurko, jste zkušený člověk, věřím vám, že kompenzační stykače jsou nevhodné.

MartinS56x56x:
Citace: Jiří Kubík  05.04.2014, 09:42

Já bych to zkusil. Ty tlumivky tam v podstatě jsou.

:)

Tak ani 6 jističů nepomohlo, jistič vybavil.
Zkoušel jsem motor ještě u souseda a rozběhl se několikrát, ale ten má místo jističe ještě pojistky a občas nám způsobuje blikání, tam by nespadlo nic.

Takže seženu měnič a bude pokoj a když ho neseženu tak mám ještě v záloze jiný motor 5,5kW, který má Y/D a vyrobím automatický přepínání z relé a stykače od Elka a bude (cena cca 1600,-. Jediná nevýhoda bude, že při reverzu bude motor asi dostávat svoje, ale ta převodovka má docela odpor, takže se vřeteno dlouho netočí. Reverz se bude po dohodě používat jen například při řezání závitu v slepé díře a to je v mém případě úplně minimálně.

(poklona)  všem za podnětné příspěvky! Dám sem pak fotky a popis jak to dopadlo.

Martin Kurka:
Citace: MartinS56x56x  05.04.2014, 21:53

Takže seženu měnič a bude pokoj..

Když jej budete shánět, snažte se jej koupit včetně brzdného odporu a takový typ měniče, který umí kombinované bržděni ss proudem a do odporu. Takový měnič dokáže zabrzdit hodně rychle a díky tomu, že máte motor s cizí ventilací, můžete si stejnosměrné brždění směle dovolit. A nehledejte jen v bazarech, dnešní moderní měniče zejména ty z levnějších řad, bývají stejně drahé, jako kdysi ty prehistorické.

Navíc díky cizí ventilaci budete moci motor točit od 8-10Hz trvale (samozřejmě s menším výkonem a momentem). Takže na řezání závitů ve slepých dírách to bude paráda. Bohužel 6kW měnič se do soustruhu nevejde a budete si muset nechat udělat pro stroj novou kovovou elektroskříň. A protože jste v podstatě v bytové výstavbě, nezapomeňte na odrušení (vstupní třífázovou tlumivku a EMC filtr).
Když koupíte měnič s vestavěným filtrem, vyjde vás nejspíš levněji než dokupovaný filtr a máte i menší novou elektroskříň.   Od měniče k motoru bude potřeba stíněný kabel. Spouštění soustruhu je ideální předelat na jednoosý dvoustupňový pětipolohový joystick se samočinným návratem do klidové polohy. Klidová poloha=stop, první poloha dolů = pomalé otáčení, druhá krajní poloha dolů = rychlé otáčení,  první poloha nahoru= pomalá reverz a druhá nahoru rychlý reverz.
Zadávání jmenovité rychlosti otáčení doporučuji na měniči nastavovat dálkově z panelu soustruhu dvěma tlačítky (funkce motorpotenciom etr s pamětí) - tlačítko zvýšit rychlost a tlačítko snížit rychlost .
Podle dotazu budete asi elektrikář, ale schéma si nechte spolu s naprogramování m parametrů poradit od někoho, kdo se měniči zaobírá. Udělá vám i automatickou identifikaci motoru (spárování motoru s měničem).

Citace: MartinS56x56x  05.04.2014, 21:53

Takže seženu měnič a bude pokoj a když ho neseženu tak mám ještě v záloze jiný motor 5,5kW, který má Y/D a vyrobím automatický přepínání z relé a stykače od Elka a bude (cena cca 1600,-. Jediná nevýhoda bude, že při reverzu bude motor asi dostávat svoje, ale ta převodovka má docela odpor, takže se vřeteno dlouho netočí.

To bude hodně nouzové zařízení. Ale počítejte s tím, že sice v Y bere motor 1/3 mezní proud (1/3 z šesti až sedminásobku násobku jmenovitého=cca dvojnásobek=22A),  ale v reverzu to je dvojnásobek(toho cca dvojnásobku),  tedy čtyřnásobek jmenovitého=44A a jste zase tam, kde jste být nechtěl. Takže rozeběhnete, ale protiproudem nezabrzdíte.
Řešením je dát na brždění modul ss brždění (třeba BSB16 od Vibros Příbram) a rozbíhat reverz až v klidu. Ovšem tohle zapojení už není úplně jednoduché, je tam několik vzájemných blokací, do toho se motá Y/D rozběh, to už je dnes lepší a levnější zapojení řídících obvodů udělat na nějaké "dlouhé LOGO!" a tři dvojice mechanicky blokovaných stykačů.
A když si porovnáte obě řešení  - u tohoto jde o výměnu motoru, napasování na něj chlazení, brutální předělávka řízení, nová almara stejně veliká, hejno stykačů a upravené jištění. Funkce stroje neoptimální... Vyplati se to vůbec?

Je tu ještě jedno řešení. Asi skoro stejně drahé jako měnič, ale s mnohem menšími požadavky na novou skříň. Tím řešením je inteligentní softstartér. Jeho cena je prakticky shodná s cenou měniče. Neumí trvale zmenšit otáčky a reverzovat. Ale umí, brzdit ss napětím, nebo proudově omezenými protiproudovým i pulzy, pohlídá si mezní proud do sítě a hlavně, je maličký. Je možné, že by se vešel i do soustruhu.
Jenže dostat je jako bazarové je nemožné a asi jediné lacinější budou slovenské Vonschy Sinam 400/23, které se dělají i v IP65 a tím by mohl být venku.

Jiří Kubík:
Tak jsem se v jedné debatě dověděl, že změna charakteristik y jističe se u ČEZu zásadně nepovoluje, ale navýšení na 32A prý většinou ano.

Ovšem se vším, co s tím souvisí - revize (?) a hlavně vyšší platby!

:)

Jiří Kubík:
Tak ještě dodatek -
Právě jsem zjistil u bratra, že cirkulárka s motorem 6kW a přepínačem YD
občas vyrazí jistič 32A i při spouštění do hvězdy.

:(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana