Jak zajistit, aby nevybavoval jistič char. B při spouštění 3fázového motoru 6kW?
Kastner Lubomír:
Citace: Jiří Schwarz 02.04.2014, 09:07
Nevím, co by tomu řekl kolega Kastner, ale mě se nezdá, že by se používaly motory o tak velkém výkonu s možností provozu na 230V.
Pane kolego, viděl jsem i motory o výkonu i 75 kW na napětí 220 / 380V.
A co se týká dotazu, tak pokud by to byl motor 6 pól tedy 990 ot/min, tak by jistič asi nepadal. Ale 2 pól tedy 2900 ot/min má tzv. dlouhý rozběh a i proto jistič padá. A řešení?? Jsou v podstatě 3:
1) výměna jističe za silnější
2) použít softstarter ale pouze 3 triakový
3) převinout motor na 400 / 690 V a rozběh dělat přepínáním Y / D
Jan Franěk:
Dovolím si ještě doplnit již zmiňovaný, ale pro vysokou cenu odmítnutý frekvenční měnič.
I ten má své jisté výhody, navzdory ceně. Například šetrnější brždění motoru a podobně.
Osobně se mi ale jeví jako nejrozumnější řešení, výměna motoru, nebo jeho navrhované převinutí. Tedy za popsané stávající situace a požadavcích investora.
Pokud tedy pominu výměnu stávajícího hlavního jističe, což tak nějak asi investor udělat nechce. JInak by zřejmě nevznikla tato diskuse.
Oldřich Morávek:
Napadlo mě ještě jedno řešení, i když to taky asi neprojde.
Zřídit si v objektu provozovnu živnosti řemeslné.
Pak by nebyl až takový problém změny charakteristik y a vyšlo by to asi nejlevněji, i když oficiální výrobnu asi tazatel mít nechce.
Jiří Schwarz:
Citace: Oldřich Morávek 03.04.2014, 06:18
... a vyšlo by to asi nejlevněji, i když oficiální výrobnu asi tazatel mít nechce.
Pak také záleží, jak moc by zařehtal úřední šiml!
Taková rekolaudace objektu z důvodu změny využívání by mohla být náročná jak časově, tak finančně...
Milan Hudec:
Kolega obdobný problém vyřešil zapojením 5 jističů do serie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana