Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
Milan Hudec:
Citace: Marcel Šabata 21.03.2014, 08:40
Zde mezi odbornou veřejností je pramálo chuti o něčem přemýšlet.
Ale co vás vede, taky rád solím pepřem, ale vy chcete cukrem, a to již prostě nejde :)
Roura od topení prostě není ten pravý vodič k zamýšlenému účelu, pokud pomineme pominutelnost rozvodů topení a pochyby o spojích mezi rourami, což jsou takové ty "normální" argumenty, tak můžeme jít o level výše a zamyslet se např:
4 Cu do zásuvky nezapojíte předepsaným způsobem
svorka na roury je primárně určená pro vyrovnání potenciálů, nikoli pro přenos v zásadě zkratového proudu (v první půlvlně)
co udělá místo spoje až zatopíte?
Marcel Šabata:
Citace: Jiří Schwarz 21.03.2014, 16:52
Provizorní řešení se zpravidla používá tam, kde je problém udělat to definitivně a trvale, bývá to např. při stavbách nebo demolicích.
Dejme tomu, že to pojmete jako stav, který není definitivní, ale že to je jakýmsi "krokem ve výstavbě".
Rozdíl je pak v tom, že u běžné elektroinstala ce by se měla dělat pravidelná revize po 5 létech, u provizorní instalace "na stavbách" po 6 měsících. Jdete do toho?
Nebo vás nějaká revize nezajímá?
V takovém případě je asi nejvyšší čas dokopat zákonodárce k tomu, aby legislativa podporovala doktory, hasiče, záchranáře, policii v tom, aby veškeré náklady, vzniklé díky nezodpovědnost i provozovatele nějakého zařízení (nebo elektroinstala ce) hezky provozovateli naúčtovali!
K Vašemu tvrzení není co dodat, souhlasím. Ale Vy mluvíte o výrobní sféře, kde to nejspíš platí, já zase o soukromém bydlení. Prakticky - kdo si ve svém domě nebo bytě nechá dělat co 5 let revizi elektriky? (RT nezahrnuji). A ti zákonodárci - opět správné tvrzení. Nechci příliš odbočovat od tématu, ale v lidské společnosti je podstatně více lidí, co se chovají ke svému zdraví nezodpovědně - viz třeba ti borci a jejich adrenalinové sporty (provozované asi z nudy). Tito pak při zranění vyžadují často tu nejdražší zdravotní péči a přitom si platí jen základní zdravotní pojištění, případně nějaké komerční pojištění. Jak se potom na to mají dívat zdravotníci a zdravotní pojišťovny a my daňoví poplatníci?? Pak se nedivte, že po vás budou chtít třeba zubaři platbu cash za amalgámové plomby...atd. atd.
Marcel Šabata:
Citace: Milan Hudec 21.03.2014, 17:23
Ale co vás vede, taky rád solím pepřem, ale vy chcete cukrem, a to již prostě nejde :)
Roura od topení prostě není ten pravý vodič k zamýšlenému účelu, pokud pomineme pominutelnost rozvodů topení a pochyby o spojích mezi rourami, což jsou takové ty "normální" argumenty, tak můžeme jít o level výše a zamyslet se např:
4 Cu do zásuvky nezapojíte předepsaným způsobem
svorka na roury je primárně určená pro vyrovnání potenciálů, nikoli pro přenos v zásadě zkratového proudu (v první půlvlně)
co udělá místo spoje až zatopíte?
:) Já že solím cukrem? Z celé diskuze mám dojem, že solím přinejmenším španělskými feferonkami :), ale takový já už jsem. Na připojení 4mm Cu drátu do zásuvky bych se musel teď jít podívat, ale nemám dojem, že by měl být nějaký problém. Samozřejmě s koncem ve tvaru zatočeného očka, aby dosedl rovnoměrně celým obvodem hlavičky šroubku, ne jen rovný drát pod šroubek. Při zatopení svorka normálně pevně drží dál. Nevím, jestli mluvíme o tomtéž, ale já o svorce, která se používá k pospojování trubek, a ta drží pevně i proto že je dost predšponovaná při dotažení. Věřte, fakt s ní není problém a pásek je ze stejného materiálu jako trubka, kontaktní plocha je velká.
Milan Hudec:
Drát se pod šroubek připojuje právě rovný, či jen mírně tvarovaný (dance)
Petr M:
Vy futr řešíte jenom potenciál proti zemi a impedanci smyčky, a při tom neuvažujete vnější vlivy a další specifika vodiče PE. ??
A co se stane, když to bude někde ve vlhku? Kotelna atd. Vrstva měděnky na trubce, na svorce i na CY4 zaručeně povede hůř, než 2.5ka v kabelu, odstíněná od vlhkosti dvěma vrstvama PVC a výplní... (norm)
Další detail, píchnete do zsuvky telku, PC,... (cokoliv sespínaným zdrojem ve tř.1) - tam je na napájení filtr, ve kterým jsou kondíky na PE. A po PE tak teče trocha toho proudu Když je to ve společným kabelu, le plocha smyček mezi PE-N, PE-L, N-L malá a rušení se neprojeví. Kdežto když povede PE dole pod oknem a vedení na protější stěně u stropu, je celá místnost uprostřed jednoho závitu cívky, která vyzařuje právě to rušení. V takové místnosti ani nenaladíte tranzistorák! EMC jde totálně do háje. (zle)
Další věc je, že pokud se náhodou objeví na PE DC složka a je to holá trubka ve vlhké omítce, propálí to vlivem elektrolýzy do trubky díru. Máte koule na to, aby jste se písemně zaručil, že celý neizolovaný PE bude v suchu, nebude ve styku s omítkou a že se do něj nedostane DC složka? A že při problému zatáhnete ze svýho případnou škodu?
Další věc, souhlasí vodárny nebo plynárny s tím, že po trubkách něco poteče? Už jsem viděl, že plynaři na celé ulici montovali k plynoměrům izolační vložky, protože jim po železným STL plynovodu skrz kotle běhalo trvale cca 50A...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana