Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
Pavel Bleha:
Citace: David Hruda 21.03.2014, 09:35
Zeptám se vás: plynové potrubí se dá vcelku spolehlivě nahradit duší z jízdního kola. Pokud je krátká, dají se slepit dohromady. Když to nestačí, dá se použít i vysloužilá zahradní hadice.
Neuvažujete o tom? Fungovat to bude, když to dobře slepíte, plyn nebude unikat, a navíc při mechanickém namáhání hadici nezlomíte, kdežto trubku ano. A dá se uštřit plno peněz...
to se přece v jistých kruzích běžně používá:
Pracovník Jihomoravské plynárenské společnosti Zlín oznámil, že v době od měsíce září 1997 do června 1998 odebíral neoprávněné plyn 44 letý občan z Uh. Hradiště - Sadů poté, co mu byl odmontován v měsíci září 1997 plynoměr pro neplacení záloh z odběru plynu. Uvedený občan si měl následně propojit přívodní trubku plynu pomocí duše z kola a takto dál neoprávněně odebíral plyn, čímž způsobil škodu ve výši 22.000 Kč. Věc šetří Obvodní oddělení Policie ČR Uh. Hradiště pro podezření z trestného činu krádeže.
>:D
Marcel Šabata:
Citace: David Hruda 21.03.2014, 09:35
Dlouho jsem váhal, jestli na tyto nesmysly mám reagovat, ale nakonec jsem se přemluvil.
Máte nějak ověřeno/vyzkoušeno, že ZA KAŽDÝCH PODMÍNEK to vaše letované potrubí obstojí coby ochranný vodič? Že při průchodu poruchového proudu pájka nepovolí?
Asi těžko...
Dokážete garantovat, že nikdy nikdo topení nepřeruší, protože nebude vědět, že je součástí elektroinstala ce?
Normy jsou odraz aktuálního pohledu na bezpečnost, prošly vývojem a jsou jakýmsi etalonem provedení. Nikdo vám nebrání udělat si to doma jinak, ale v případě problému bude zdůvodnění, proč jste se odchýlil od normového řešení na vás. Vy si to uvědomujete, proto tu hledáte berličky, o které se budete moci opřít.
Nepotřebuji odsud žádnou berličku z výčitek svědomí, pane inženýre. Už mě zmáhá to neustálé opakování, a proto naposled zdůrazňuji, že jsem chtěl v diskuzi poznat nejslabší místa tohoto řešení. Jsem s Vámi zajedno, že trubky ÚT nelze považovat za definitivně plnohodnotný vodič PE, ale možná jste nepozorně četl první článek. Je zde napsáno, že z důvodu financí bylo vymyšleno toto prozatímní řešení. Nikde NENÍ napsáno že se jedná o TRVALÉ řešení. Považujete-li to za nesmysly, nemusíte se diskuzí vůbec zatěžovat. Nikdo vám nebrání, abyste si dál myslel, co chcete.
Petr M:
Citace: Pavel Bleha 19.03.2014, 16:37
když už bych bastlil něco takového, zaměřil bych se spíše na chrániče, které vypínají jen jeden pracovní vodič. Mám pocit že jsem četl, že se tak chovají některé jednomodulové (nebo jističochránič e?). No a skrz ten nevypínaný bych nechal PEN. Ovšem třífázové to neřeší.
Tak nevím, als dneska není 1. dubna >:(
1. Ještě jsem nezažil, že by se na zkoušce vyhl. 50 § 6 a vyšší nikdo nezeptal na funkci chrániče a ochran v síti TN. Takže z toho vyplývá že nemáte ani §6.Tak tady prosím nenavrhujte řešení pro vesnický bastliče, nebose toho ještě někdo chytne... (zle)
2. V případě normálního provozu bez poruchy budou občas chrániče vypadávat. Příklad: Do zásuvky zapojím spotřebič tř. I umístěný venku na trávě (gril, sekačka, čerpadlo u studny,...). Část proudu půjde po PENu, proud PENnem bude jiný než po L a spotřebič nezapnete (zle). Natáhnout chránič pro pračku nebo bojler bude dočasný zázrak. (zle) Výsledkem je jenom ztrta zákazníka / kamaráda, vyhozený peníze za něco, co nefunguje a právem zničenýá reputace odborníka.
2. Pokud od země izolovaný spotřebič probije na kostru, proud poteče zpátky po PENu a chránič nepozná, jestli ten proud šel po krytu nebo ne. Takže se drží jak politik křesla v dozorčí radě, i když by měl dávno letět... A poletí až ve chvíli, kdy spotřebič dobře přizemní pan domácí nebo některý člen jeho rodiny vlastním tělem... >:(
Nejlepší bastl je dobře odvedená práce. A tím by jsme to snad mohli uzavřít.
Marcel Šabata:
Citace: František Rangl 21.03.2014, 09:42
Já si také nemyslím, že by to jak to máte vymyšlené nefugovalo. Fungovat to bude a na funkci nemá vliv ani to, pokud se někde spojí PEN s PE, ten jako tak spojen je. Letované spoje držet musí, pokud by tak nebylo, asi by to teklo. Za normálního provozu topením proud nepoteče, při poruše ano, ale to poteče i pokud bude vše tak jak by mělo být. Normy nechme stranou.
Problém je v tom, že jste se sám proti všemu rozhodl jezdit vlevo, oproti zavedenému. Zítra se praštíte do hlavy a zbytek rodiny ten problém v zapojení neví. Dojde k nějakému problému a přijde to někdo opravit, a protože je to nestandardní zapojení, nikdo nemůže předpokládat jaká je skutečnost.
V létě bude potřeba někde předělat topení, přeruší se PE k zásuvce a ta může být bez ochrany libovolně dlouhou dobu, než se topení napojí, nebo k tomu nemusí dojít vůbec a zásuvka zůstane nezemněná. Pak v případě poruchy nejenže chránič nevybaví, ale ani jistič. Tahle závada může být poměrně dlouho provozována. Navíc ten topenář, pokud by došlo během opravy topení k poruše, chytne rukama oba volné konce trubek a spojí obvod.
Pokud budete v domě, asi si to ohlídáte, až tam nebudete je to vlastně jedno. Udělejte to co musíte, nikdo vám to nezakáže.
Ano, (poklona) , toto je pro mě fundovaná odpověď. Nejedná se o trvalé řešení, ale o dočasné s cílem ušetřit peníze na jiné. Zkuste si ale podle mého prvního příspěvku , mohu-li vás poprosit, vše nakreslit. Uvidíte, že funkce by měla být správná.
Zdenek Hejčl:
To Marcel Šabata:
Je zde napsáno, že z důvodu financí bylo vymyšleno toto prozatímní řešení. Nikde NENÍ napsáno že se jedná o TRVALÉ řešení.
Prozatímní řešení je vlastně provizorní řešení a na tato jako taková je potřeba se dívat jinak - daleko přísněji. (norm)
Nezlobte se ohánět se financemi není argument. A v případě průseru si to vylížete sám...
Máme demokracii - každého volba.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana