Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
Marcel Šabata:
Citace: Pavel Bleha 20.03.2014, 14:38
Je. Pokud ho povedu úplně mimo, chránič bude chránit hned jak skrz něj něco proteče. Pokud ho povedu přes přerušovaný kontakt, bude se přerušovat PE.
Vím, jak to myslíte, Pavle, ale tak to není. Představte si dvě na sobě nezávislé sítě v jednom domě. Obě vycházejí z postaru L a PEN vodiče, který přichází z hlavního rozvaděče. Jedna větev vede přes chrániče - celkem 2 chrániče - pračkovou přípojku a jen některé zásuvky, které byly dříve zapojeny na stejnou fázi, což jsou zásuvky v přízemí a dílně. Ostatní zásuvky v domě vedou z podružného rozvaděče postaru mimo chrániče tj klasicky L a PEN vodič. Navzájem se tyto větve nikde jinde nesetkávají ani setkat nemůžou. Není tedy možné, aby vodičem PE tekl proud jindy, než když dojde k poruše.
Jan Franěk:
Pořád nechápu o o vám jde. Máte od kolegů málo argumentů, že jde o nebezpečnou záležitost? Nikomu bych nedoporučoval bydlet v domě, kde je vše kovové ohroženo cizím potenciálem. Především v případě poruchy. A to nejen na kostře poškozeného spotřebiče, ale i na radiátorech v celém domě. Stačí jen pár drobností, které se musí potkat a průser je na světě. Jak pak chcete obhajovat toto řešení u soudu? Pravidlem je to, že cokoliv se může pos.... tak se pos.... .
Proto bych rád, kdyby jste se naopak pokusil vy argumentovat a pokusil se obhájit to své řešení. Nejsem jistě jediný, kdo je na to zvědav.
Ještě se zeptám. Co pospojení v kotelně? Nejde tam o PEN, který se spojí s PE, přes trubky? Co pospojení v koupelně? Odkud je napojené? Bude koupelna v TN-S, nebo postaru v TN-C?
Ale ano, máte pravdu. U elektrikářů jen těžko najdete pochopení pro tento bastl. Argument úspory za nové kabely, je ten nejhorší, pokud se jedná o bezpečnost. Zkuste něco jiného. Jestli sám nemáte dost přesvědčivých argumentů na tuto diskusi, běžte raději na bastlírnu, kde si můžete svorně s dalšími notovat, jak jsou ti elektrikáři hrozní, že nechtějí schválit takovou blbost. Hodně štěstí. Možná se vám podaří dostat i tu vysněnou Darwinovu cenu.
František Rangl:
Citace: Pavel Bleha 19.03.2014, 16:37
když už bych bastlil něco takového, zaměřil bych se spíše na chrániče, které vypínají jen jeden pracovní vodič. Mám pocit že jsem četl, že se tak chovají některé jednomodulové (nebo jističochránič e?). No a skrz ten nevypínaný bych nechal PEN. Ovšem třífázové to neřeší.
Tyto chrániče se někde používají?
Přeci, když ponechám procházet PEN vodič přes chránič(řekněme 2 pólový, ale principiálně je to jedno), který ho nepřeruší, co s ním pak v zásuvce? To jako že se má zapojit klasicky v TN-C a spojit ochranný kolík a nulák? Pak je tam ten chránič jen jako ozdoba...
Citace
Marcel Šabata
Já si za tím zapojením stojím a začíná mně být jasné, že na tomhle fóru odpověď hledat mohu sotva
Měl jsem zato, že jste chtěl slyšet názor druhých, ale bohužel pro vás je názorem i to co jste slyšet nechtěl, ale proč hned kousat...
František Rangl:
Kdyby jste si byl tím svým řešením tak jist, určitě se tu neptáte a nemáte potřebu se hádat. I kdybych si byl jist svým řešením, ale šel bych proti všem, klidně bych nespal, protože v případě problému, i když třeba nesouvisejícíh o, se na mě všichni vrhnou a cokoliv se pak dost obtížně vysvětluje.
Jen nechápu, proč to vaše řešení tak prosazujete. Osobně, pokud jde o úsporu a nechal jste původní hliníkové rozvody, nesnažil bych se to pak dodatečně řešit nějakým nejistým řešením s proudovými chrániči. Takových rozvodů v síti TN-C je spoustu a docela dlouhou dobu fungovali a nikdo nepomyslel, že by to mělo být špatně a nebylo. Chránič je jen něco navíc.
Ten hliník chce víc kontrolovat.
zerotest:
To: Marcel Šabata
Proč se vám nezdá, že vaše řešení je dost špatné?
Co takhle pojmy celistvost vodičů (např. i ve společné obložení, ovšem dům jako společné obložení se nepočítá) a zřejmá příslušnost k jednotlivým obvodům všech vodičů - pracovních i ochranných. Letované spoje nejsou dobré (musí být pájení natvrdo) a potrubí topení je výrazně namáháno dilatačně. Tady by vyhovovalo to svařované plynové potrubí, ale protože vede hořlavou a výbušnou látku, tak se nesmí používat jako pracovní a ochranný náhodný vodič (tím ovšem není vyloučeno napojení na pospojování). A tak by se dalo pokračovat a přesný výčet nesmyslů by se dal udělat až po vizuální kontrole. Většina tady vám radí nejen na základě vzdělání, ale hlavně zkušeností z praxe. Zkrátka chytrému napověz, hloupého trkni. (přeji vám, aby tu druhou část přísloví neprovedly třeba elektrony)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana