Je přípustné i toto řešení PE vodiče?

<< < (9/17) > >>

František Rangl:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  20.03.2014, 09:31

Už jsem to pochopil, ale musel jsem si to nakreslit (a poposednout si) (doh)

Opravdu při odpojení PEN před chráničem dojde k přivedení napětí cestou
L -> spotřebič -> N -> PE -> kostra.

Nějak se to zamotalo...
při přerušení PEN před chráničem se opravdu dostane fázové napětí na kryty spotřebičů třídyI.,  a to přes jejich vnitřní impedanci. Funkci proudového chrániče to ale nenaruší, protože v případě dotyku na neživou část(pod napětím, v případě přerušeného PEN) a např. zemněného radiátoru se obvod uzavře mimo proudový chránič, tudíž součtový  proud chráničem bude jiný než nula, jak velký bude, záleží na impedanci lidského těla. Pokud bude součet impedancí lidského těla+impedance spotřebičů, přes jejichž vnitřní odpory se dostává fázové napětí na kryty při poruše menší než cca 7,5kohmu, pak reziduální proud chráničem(0,03A) bude větší, než oněch 30mA, v tom případě chránič vybaví.

Jirka Š. Svejkovský:
Jasně, já řešil pouze ochranu před dotykem živé části (chránič chrání) nikoliv neživé části při poruše na PEN (chránič nechrání).

Marcel Šabata:
Citace: Pavel Bleha  19.03.2014, 16:37

když už bych bastlil něco takového, zaměřil bych se spíše na chrániče, které vypínají jen jeden pracovní vodič. Mám pocit že jsem četl, že se tak chovají některé jednomodulové (nebo jističochránič e?). No a skrz ten nevypínaný bych nechal PEN. Ovšem třífázové to neřeší.

Vodič PEN není nikde v původní TN-C instalaci přerušen a je zapojen standardně. Není třeba ho nechat procházet přes nepřerušovaný pól chrániče.

Marcel Šabata:
Citace: Jan Franěk  19.03.2014, 23:31

V normách najdeme návrhy bezpečných řešení, pro většinu aplikací. Marně tam hledám to vaše.

ALe přijde mi, že na to jdete obráceně. Místo toho, aby jste obhajoval svoje nestandardní řešení, chcete abychom hájili mi to, dle platných norem, případně hledali na tom vašem chyby.
Projděte si sám řádně normy a zkuste si tuto otázku položit sám. Schválně jestli budete pak ochoten se pod to podepsat, nebo ještě toto řešení obhajovat. Není zapotřebí hájit standard, ale to, co se do něj nedá "nacpat".

Jinak standardy tu máme proto, aby nám umožnili provést práce rychleji, efektivněji a bezpečněji. Nestandardní řešení bývá ve všech případech dražší, nebo méně bezpečné, ve vašem případě až trestuhodné.  Proto dost dobře nechápu cestu, kterou se chcete vydat a proč by jsme mi ostatní, toto měli řešit za vás, případně to obhajovat. Nestojí to za to. Raději to udělejte tak, jak se to má dělat, nebo to nechte být. Podobný kočkopes nemůže přinést nic jiného, než hromadu problémů.

Nechci, aby RT schválili tohle zapojení. Otázka je, zdali takto nebude někde narušena ochranná funkce, kterou jsem třeba přehlédl. Domníval jsem se, že dostanu konstruktivní odpověď proč to takto nelze a ne že je to nesmysl, případně nějaký bastl, a protože to není podle platné normy, je to všechno apriori špatně. Já si za tím zapojením stojím a začíná mně být jasné, že na tomhle fóru odpověď hledat mohu sotva, ikdyž někteří diskutující pánové mně můj pohled usměrnili, ale jen v drobných detailech, za což jsem vděčný a  (poklona) . Zatím mě však od realizace žádná faktická připomínka neodrazuje. Pochopitelně při chybě může být ohrožen život vždy, idkyž je norma splněna. Ale kdo si např. nechá zkontrolovat nasbírané houby v lese zkušeným mykologem? A nyní si představte, že pokud by k tomu opravdu došlo, střetl by se jen s odpovědí: "Když to neumíš, tak co do toho lezeš, raději se těch hub ani nedotýkej a v okolí sezeň odborníka, který ti poradí, ale sám se do toho nepouštěj, jinak ještě všechny otrávíš"... atd. případně k tomu připojit uštěpačnou poznámku.  Pro mne není naštěstí revizní zpráva podstatná. Pohlédnu-li na odvedenou práci některých "elektrikářů" s odbornou způsobilostí, tak mi věřte, že spoléhám jen na vlastní nápady a práci.  V podstatě mě valná většina zde nepochopila, ale jak jsem už psal  - mě to nevadí.

Pavel Bleha:
Citace: Marcel Šabata  20.03.2014, 12:51

Vodič PEN není nikde v původní TN-C instalaci přerušen a je zapojen standardně. Není třeba ho nechat procházet přes nepřerušovaný pól chrániče.

Je. Pokud ho povedu úplně mimo, chránič  bude chránit hned jak skrz něj něco proteče. Pokud ho povedu přes přerušovaný kontakt, bude se přerušovat PE.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana