Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
František Rangl:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.03.2014, 13:17
Pokud chráničem proteče proud >30mA a do trafa se vrátí zemí, chránič vypne PEN - nePEN. Pokud se ovšem nejedná o napěťově závislý přístroj.
V případě přerušení PEN bych to nechtěl zkoušet vlastním tělem... Není jisté, že by mě ten chránič za všech okolností spasil...
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: František Rangl 19.03.2014, 23:59
V případě přerušení PEN bych to nechtěl zkoušet vlastním tělem... Není jisté, že by mě ten chránič za všech okolností spasil...
Já bych to nechtěl zkoušet tělem v žádném případě.
V případě dotyku na živou část stejně vodičem PEN žádný proud neprotéká. Takže jeho přítomnost nebo nepřítomnost nemá na funkci FI žádný vliv.
zerotest:
To: Jirka Š. Svejkovský
Nějak mi uniká z vašich článků význam ochran. Síť TN-C-S a proudový chránič (PCH). Přerušený vodič PEN a živé části za PCH jsou opravdu chráněné doplňkovou ochranou PCH, ale v případě jedné poruchy (přerušený vodič PEN) se stanou živými i neživé části a protože se obvod uzavírá přes PCH dvěma cestami, tak tato porucha mi zajistí přece neúčinnost PCH.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: zerotest 20.03.2014, 09:14
To: Jirka Š. Svejkovský
Nějak mi uniká z vašich článků význam ochran. Síť TN-C-S a proudový chránič (PCH). Přerušený vodič PEN a živé části za PCH jsou opravdu chráněné doplňkovou ochranou PCH, ale v případě jedné poruchy (přerušený vodič PEN) se stanou živými i neživé části a protože se obvod uzavírá přes PCH dvěma cestami, tak tato porucha mi zajistí přece neúčinnost PCH.
Už jsem to pochopil, ale musel jsem si to nakreslit (a poposednout si) (doh)
Opravdu při odpojení PEN před chráničem dojde k přivedení napětí cestou
L -> spotřebič -> N -> PE -> kostra.
Marcel Šabata:
Citace: David Hruda 19.03.2014, 23:36
Tak že se stane Kolesa zdrojem, který zde bude citován, to jsem nečekal... Jestli se na nás odněkud dívá, myslím, že je nesmírně nadšený. :D
Asi by bylo na místě se trochu mírnit, nemyslíte?
Trochu mně to ujelo, přiznávám, ale jestli je pravda to, co je tam napsáno, tak je něco špatně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana