Je přípustné i toto řešení PE vodiče?

<< < (7/17) > >>

ACEOF ACES:
Co jsem napsal platí samozřejmě i pro světelné okruhy v TN-C.

Citace: ACEOF ACES  19.03.2014, 14:38

To znamená, že by některé elektrické okruhy zůstaly v TN-C.
Tady vidím nebezpečí především v tom, že se, při přerušení vodiče PEN v elektrickém okruhu ponechaném v TN-C, může objevit napětí fáze na neživých částech elektrických zařízení třídy I připojených na tento postižený elektrický okruh a na vodivých předmětech spojených s těmito částmi.
Není jasné kam až toto napětí může proniknout a kde všude se může objevit a jestli budou tyto části/předměty pod napětím přístupné dotyku a jak daleko budou od přístupných částí připojených na to pospojení, vodič PE, PEN nebo jinak spojených s potenciálem země.

Také ochrana před bleskem a přepětím je nedostatečná.
Při úderu blesku nelze vyloučit, že části takto provedené elektroinstala ce nebudou mít mezi sebou nebo tím pospojením nebezpečný potenciál.

Nelze vyloučit přeskoky, požár, popálení, úraz elektrickým proudem.

Je třeba věnovat pozornost rozdílu potenciálů, za normálního stavu i při poruše nebo při úderu blesku.

Citace: ACEOF ACES  18.03.2014, 22:22

V určeném prostoru nesmějí být části, jejichž rozdíl potenciálů by mohl být nebezpečný.

Marcel Šabata:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.03.2014, 16:35

Zkuste exotopedii. Budete se bavit.

Tak ten je teda jedlej, takový trotl.

Jiří Schwarz:
Citace: Marcel Šabata  19.03.2014, 13:51

... Naopak si vážím uznání snahy o TT síť.

Síť TT je trochu problém.
Já bych ji doporučoval spíše v prostředí kde nemůžeme použít síť TN a především tam, kde je síť pod dozorem zodpovědných odborníků!

V síti TT se dá předpokládat, že nemusí vyhovět impedance vypínací smyčky, pokud budeme mít jakou ochranu automatickým odpojením jistič. Můžeme si pomoci chráničem. Jenže pak musíme ten chránič považovat za ochranu základní, ne doplňkovou.
Když nebudeme zkoušet chránič podle požadavku výrobce a chránič selže, právě u sítě TT je to velký problém.
Zemní spojení nemáme nijak kontrolované a protože vede jinak, než napájení, je tam větší pravděpodobnos t "poškození, které se nemusí včas zjistit",  pro laickou obsluhu bych síť TT příliš neprosazoval.

Jan Franěk:
V normách najdeme návrhy bezpečných řešení, pro většinu aplikací. Marně tam hledám to vaše.

ALe přijde mi, že na to jdete obráceně. Místo toho, aby jste obhajoval svoje nestandardní řešení, chcete abychom hájili mi to, dle platných norem, případně hledali na tom vašem chyby.
Projděte si sám řádně normy a zkuste si tuto otázku položit sám. Schválně jestli budete pak ochoten se pod to podepsat, nebo ještě toto řešení obhajovat. Není zapotřebí hájit standard, ale to, co se do něj nedá "nacpat".

Jinak standardy tu máme proto, aby nám umožnili provést práce rychleji, efektivněji a bezpečněji. Nestandardní řešení bývá ve všech případech dražší, nebo méně bezpečné, ve vašem případě až trestuhodné.  Proto dost dobře nechápu cestu, kterou se chcete vydat a proč by jsme mi ostatní, toto měli řešit za vás, případně to obhajovat. Nestojí to za to. Raději to udělejte tak, jak se to má dělat, nebo to nechte být. Podobný kočkopes nemůže přinést nic jiného, než hromadu problémů.

David Hruda:
Citace: Marcel Šabata  19.03.2014, 13:51

O problematice se pojednává taky zde...

Tak že se stane Kolesa zdrojem, který zde bude citován, to jsem nečekal... Jestli se na nás odněkud dívá, myslím, že je nesmírně nadšený.  :D

Citace: Marcel Šabata  19.03.2014, 19:59

Tak ten je teda jedlej, takový trotl.

Asi by bylo na místě se trochu mírnit, nemyslíte?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana