Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
Marcel Šabata:
Citace: ACEOF ACES 19.03.2014, 14:38
To znamená, že by některé elektrické okruhy zůstaly v TN-C.
Tady vidím nebezpečí především v tom, že se, při přerušení vodiče PEN v elektrickém okruhu ponechaném v TN-C, může objevit napětí fáze na neživých částech elektrických zařízení třídy I připojených na tento postižený elektrický okruh a na vodivých předmětech spojených s těmito částmi.
Není jasné kam až toto napětí může proniknout a kde všude se může objevit a jestli budou tyto části/předměty pod napětím přístupné dotyku a jak daleko budou od přístupných částí připojených na to pospojení, vodič PE, PEN nebo jinak spojených s potenciálem země.
Také ochrana před bleskem a přepětím je nedostatečná.
Při úderu blesku nelze vyloučit, že části takto provedené elektroinstala ce nebudou mít mezi sebou nebo tím pospojením nebezpečný potenciál.
Nelze vyloučit přeskoky, požár, popálení, úraz elektrickým proudem.
Ano, bylo by to tak. psal jsem jen určité zásuvky - jednalo by se o zásuvky 220V ve sklepích, dílně, 380V zásuvky a zásuvky v přízemní, odkud by se napojovaly spotřebiče přímo na zahradě - např. sekačka, pila, tzn. ty nejvíce nebezpečné. V dalších patrech, kde je obyvák, ložnice apod. by byly zapojeny postaru TN-C s výjimkou pračky, která by měla samostatný přívod a tedy i chránič. Při poruše PEN vodiče před rozdělením vznikne samozřejmě napětí na kostře s nebezpečím úrazu. To by se stalo ovšem i v případě, když by celá instalace zůstala původní v TN-C. S přizeměním v podružném rozvaděči hned u chráničů před rozdělením se počítá, možná to z původního článku jasně nevyplynulo. Jako ochrana před bleskem by to určitě nebyla. Hromosvod, který doposud chybí, by byl nainstalován a na PEN svorku ještě před rozdělením připojen.
Marcel Šabata:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.03.2014, 14:02
Opravdu chcete argumentovat výplodem nedávno zesnulého Michala Kolesy?? :o
To je mně líto, ale pana Kolesu jsem neznal, jen jsem četl jeho pojednání.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Marcel Šabata 19.03.2014, 15:37
To je mně líto, ale pana Kolesu jsem neznal, jen jsem četl jeho pojednání.
Zkuste exotopedii. Budete se bavit.
Pavel Bleha:
Citace: Marcel Šabata 19.03.2014, 15:32
Ano, bylo by to tak. psal jsem jen určité zásuvky - jednalo by se o zásuvky 220V ve sklepích, dílně, 380V zásuvky a zásuvky v přízemní, odkud by se napojovaly spotřebiče přímo na zahradě - např. sekačka, pila, tzn. ty nejvíce nebezpečné.
když už bych bastlil něco takového, zaměřil bych se spíše na chrániče, které vypínají jen jeden pracovní vodič. Mám pocit že jsem četl, že se tak chovají některé jednomodulové (nebo jističochránič e?). No a skrz ten nevypínaný bych nechal PEN. Ovšem třífázové to neřeší.
Milan Hudec:
Než se to tu zvrhne do neobhajitelnýc h bastlů bych uvedl:
Pokud bych elektrikařinu srovnal se šachovou hrou, tak síť/přechod do TT vyžaduje již vyspělého hráče, který přesně ví co si může po ne zcela korektním zahájení hry dále dovolit, pokud se na takovou cestu vydá hráč průměrných kvalit, je na celou hru žalostný pohled.
Takže do TT ano, ale za jasně definovaných podmínek a hranic, přičemž posouzení těchto většinou vyžaduje znalost konkrétní situace.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana