Kam může utíkat 100kWh spotřeby v běžném bytě za den?
Václav Třetí:
Citace: Jan Kelbich 26.09.2013, 13:10
To mi vychází 5,77 A při 400 V.
Pokud tam není nějaká výrazná jalovina.
Ve standardním bytě v paneláku je jednofázová přípojka s hlavním jističem 16(15) až 25A podle stáří budovy a případných rekonstrukcí. V jednofázovém zapojení 4kW představují 17,4A, což obvykle starší typy jističů 16A (IJV) vydrží dost dlouhodobě bez výpadku.
Citace: Jirka Š. Svejkovský 26.09.2013, 13:01
Nevím, jaké dnes používají elektroměry u PRE, ale předpokládám, že jdou cestou modernizace, tak se podobný "univerzál" vyskytnout může.
PRE montuje převážně digitály od ZPA a to jak jednofázové, tak třífázové a používá i typy s možností integrovaného HDO.
P.S. to kol. Horský a Rozmahel: O černém odběru souseda a o tom, že 4kW představují dva přímotopy po 2kW jsem zde asi prvně napsal já.
Josef Křemen:
Je to úplně normální panelák, vypadá to, že nedávno po rekonstrukci, možná i stoupaček. A s dálkovým topením. Hlavní jistič 1X20A. Pokud bylo rekonstruováno i HDV, tak bych se přikláněl k přehozeným elektroměrům - to lze ale zjistit jednoduše vypnutím hlavního jističe. A přijde se na to při výměně elektroměru. Ale pozor, technik od PRE tam je na výměnu elektroměru!! Paní asi měla začít kontrolou instalace počínaje připojením na svorkách na chodbě.
A o čem se neví, paní má právo požadovat přítomnost svojí nebo někoho jiného při přezkoušení.
Citace: Zdenek Rajmont 26.09.2013, 18:18
Jednoduše.
Nedovolte vyměnit elektroměr dříve, než předvedete technikovi co jste naměřila. Prostě si tam hodinu počká ať se mu to líbí, nebo ne, odečtěte stav, nechte namontovat nový a udělejte totéž. Obojí napište do montážního listu.
Kdyby technik prudil, napřed mu jen vyhrožujte a pokud by to nestačilo, tak i skutečně zavolejte policii s podezřením na černý odběr. Ideální je pořídit i mobilem videozáznam elektroměrů. (ať je tam ale vidět výrobní číslo)
:D :D :D
Jaroslav Hasala:
Psal jsem to už dříve, elektrikář s klešťovým ampérmetrem by si s tím měl lehce poradit.
Citace: Jaroslav Hasala 26.09.2013, 09:11
V dané situaci by měl pomoci elektrikář nebo lépe revizní technik vybavený určitými přístroji, např. klešťovým ampérmetrem.
V dané situaci by měl být problém rychle nalezen a odstraněn, ten "ztracený" výkon je opravdu velmi vysoký.
Pokud proud někam "utíká", mělo by se to takto dát najít.
Dá se také poměrně jednoduše ověřit správná funkce elektroměru, tím že se všechno vypne a nechá se zapnutý pouze jeden spotřebič po nějakou dobu.
Dá se například použít nějaké přímotopné topidlo 2 kW, zapne se po dobu 30 min. (0,5 hod.), na elektroměru by měla přibýt 1 kWhod.
Pro méně chápavé : 2 kW * 0,5 hod. = 1 kWhod. ;)
Odebíraný proud (měřit na přívodu od elektroměru) by měl být přibližně 8,7A.
Jednou jsem setkal s tím, že byly poškozené svorky (bakelitové) v elektroměrovém rozvaděči. Projevovalo se to tak, že čas od času "bezdůvodně" vypadl jistič před elektroměrem. Po nějaké době to bylo už hodně časté, měření v instalaci neukázalo žádný problém, navíc nikdy nevypadl žádný jistič v podružné rozvodnici (v bytu).
Na svorkách nebylo na první pohled nic patrné, odvodní vodiče (do podružné rozvodnice v bytu) byly dokonce několikrát ze svorek odpojené a zpět připojené (kvůli měření izolačních stavů) a nikdo si ničeho nevšiml.
Až po nějaké době a po mnoha zkratech bylo na vodičích ze svorek viditelné poškození, po demontáži svorek byly viditelné "cestičky" mezi svorkami, plast byl ve spodní části svorek úplně zuhelnatělý.
Po výměně svorek samozřejmě vše v pořádku.
Dovedu si představit podobnou situaci, kdy by nedocházelo ke zkratům, ale jen k "odběru". I když tedy ta "ztracená" energie je velká - většina by se vyzářila v podobě tepla, muselo by to slušně topit ...
Veronika Neckařová:
Proběhla výměna elektroměru.
technik tady provedl nějaké měření, zkoušel vyhodit nahodit pojistky a různě měřil, všechno Ok.
Pak měřil - a teď se asi ukážu jako blondýna - ampéry - okamžitou spotřebu. Vycházelo mu normálně 0,5 A a na elektroměru 17,5 A. Takže ampéry měřil elektroměr špatně. Svoje měření nám dát nechtěl, trvali jsme na svým, nakonec jsme si jeho měření vyfotili foťákem alespoň.
ALE po výměně elektroměru je spotřeba za hodinu 0,2 kWh. Pro srovnání před výměnou byla 3-5kWh za hodinu. Vše nafoceno, natočeno na video - starý i nový elektroměr a měření po 10 minutách.
Teď ještě doufat, že zkouška elektroměru jeho nefunkčnost potvrdí ;)
Veronika Neckařová:
Citace: Jaroslav Hasala 27.09.2013, 09:50
Psal jsem to už dříve, elektrikář s klešťovým ampérmetrem by si s tím měl lehce poradit.
Pokud proud někam "utíká", mělo by se to takto dát najít.
Dá se také poměrně jednoduše ověřit správná funkce elektroměru, tím že se všechno vypne a nechá se zapnutý pouze jeden spotřebič po nějakou dobu.
Dá se například použít nějaké přímotopné topidlo 2 kW, zapne se po dobu 30 min. (0,5 hod.), na elektroměru by měla přibýt 1 kWhod.
Pro méně chápavé : 2 kW * 0,5 hod. = 1 kWhod. ;)
Odebíraný proud (měřit na přívodu od elektroměru) by měl být přibližně 8,7A.
Tohle přesně nám poradili v energetickém centru, kde nám půjčili veškeré měřáky na spotřebiče. Měla jsem podezření na kombinovanou lednici ( 4 roky stará, A+). Vypnula jsem veškeré jističe v bytě a nechala jen zapnutý ten s tou lednicí, kde byl měřák. Elektroměr ukázal odběr asi 40 kWh za 12 hodin, měřák spotřeby na lednici asi 0,3kwH za 12 hodin. Proto jsme si hned zavolali, aby nám přišli vyměnit elektroměr.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana