Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?
Kamil Novák:
Citace: zerotest 05.06.2013, 14:56
... ale koupelny jsou prostory nebezpečné a ....
Jak jste na to přišel? Já měl dojem, že se zde píše o bytových a podobných koupelnách.
V protokolu je uvedeno dočasné, přechodné, trvalé zvýšené riziko úrazu od elektrického proudu ...
Odkdy se u bytových a podobných koupelen vypracovává nějaký Protokol? :o
Ovšem pokud poskytujeme rady jako odborníci, tak musíme radit maximální standard bezpečnosti.
Bohužel nevím co je to "maximální standard bezpečnosti". Mě to připadá jako protimluv.
Za bezpečnostní standard považuji normy. A ta, která se týká koupelen, aktuálně 33 2000-7-701 ed.2, ve svém čl. 701.415.2 píše vždy o "kovovém potrubí", "kovovém vodovodu", "kovovém poplastovaném potrubí"... ale nic o plastovém potrubí, mísících vodovodních bateriích nebo o pospojování "kolíků" v zásuvkách. (no)
Prostě nevěřím, že někteří odborníci zde to mají doma udělané podle toho, jak zde píší. Nebo, že by kovářova kobyla chodila bosa?
Koupelnu mám rekonstruovano u asi před 7 lety.
A divte se nebo ne :
- plastová potrubí (voda i odpady) mám nepospojená,
- pod baterie jsem nestrkal žádné plechové podložky,
- ke kovovému topnému žebříku (pouze elektrický, v tehdejší zóně 3) mi taky žádný PB vodič nevede,
- kovové rámečky bodovek ve stropě (II.tř.) jsem taky nespospojil ...
Jediný nadstandard je v tom, že SDK konstrukce je na několika místech poctivě vodivě propojena a jako celek pak spojena s PE v rozvaděči.
Citace: zerotest 05.06.2013, 14:07
Nebudu vám vyvracet to vaše zdůvodnění, ale v případě průšvihu vám to možná pomůže snížit trest za nedbalost z 5 na 3 roky. No to se vyplatí. A odvolávka na někoho známého v elektrotechnic e vám nepomůže vůbec.
Koukám, že máte v oblibě strašit. Já bych to tak tragicky zase neviděl.
Citace: zerotest 05.06.2013, 14:07
Ovšem zdravotnictví to je něco jiného. Ještě před 13 lety jsem chodil na zdravotní středisko a naměřené svody nebyly tak hrozné, jako spíš když signalizovalo GZ, že je nevyhovující izolační stav na sítí IT. Počítat umíte, tak si spočítejte jaký byl svodový proud při několika desítkách kOhmů, které stačily k indikaci chyby.
To byste musel upřesnit, byl-li tam GZ11, GZ12 nebo GZ12z. Každý totiž signalizuje při jiném izolačním stavu a každý má jiný měřící proud.
František Šohajda:
Zrovna v bytových koupelnách se musí postupovat kus od kusu jinak.....použ ívat hlavu ! ;D ;D
Někdy je lepší nic nepospojit.... .jindy pospojit doslova všechno i tu baterii na platovém potrubí ! (dance)
Je to hodně idividuální ! Na to někteří zapomínají a uzemňují nebo naopak nic neuděljí !A vše může být dobře!
Citace
Ovšem pokud poskytujeme rady jako odborníci, tak musíme radit maximální standard bezpečnosti.
Standart bezpečnosti je norma ! Pokud uděláme věc lépe, než je v normě je super!!To je maximální standart bezpečnosti!! ;)
PS:Dělám roky ve zdravotnictví. ...dva lékaři chirurgové vždy (bohužel) budou mít dva názory na pacienta
jeden řekne, ihned na operaci, druhý není potřeba operace....A neodvážím si o nich tvrdit, že nejsou odborníci..... ..něco podobné u elektrotechnik ů ! :o
Jiří Schwarz:
Citace: Kamil Novák 05.06.2013, 16:46
... A ta, která se týká koupelen, aktuálně 33 2000-7-701 ed.2, ve svém čl. 701.415.2 píše vždy o "kovovém potrubí", "kovovém vodovodu", "kovovém poplastovaném potrubí"... ale nic o plastovém potrubí, mísících vodovodních bateriích nebo o pospojování "kolíků" v zásuvkách. (no)
...
Ono je to v normě trochu nešťastně a autoři TNI tomu nasadili "korunu" úplně.
Tam doporučují zahrnout do pospojování kovové části rozvodu vody a odpadu a nějaký "snaživý pospojovač" může mít "hodně iniciativní nápady" A jak se říká u nás, iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel...
Kamil Novák:
Citace: Jiří Schwarz 05.06.2013, 22:57
Ono je to v normě trochu nešťastně a autoři TNI tomu nasadili "korunu" úplně.
Tam doporučují zahrnout do pospojování kovové části rozvodu vody a odpadu a nějaký "snaživý pospojovač" může mít "hodně iniciativní nápady" A jak se říká u nás, iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel...
To je tak, když si někdo plete TNI s normami a nebere je jen jako nezávazné čtení na dobrou noc. :(
Pavel Horský:
To zerotest: s příspěvkem uvedeným k mé osobě s vámi souhlasím. Něco na tom bude.
Každopádně se jistě musí hodnotit každá situace zvlášť a tak k jejímu řešení i přistupovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana