Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

<< < (21/21)

Miroslav Minařík:
Tak zde vidíte názorně jak funguje demokracie v našem státě. Sedm stránek diskusí, lidé rozhádaní kam se jen podívám. Když do toho moderátor zasáhne "stupidní mozek" ho označí za moderátora. Pokud se to nechá "plavat" jako nyní veřejnost může zhodnotit ja jsou elektrikáři jednotní ve svých tvrzeních a jejich závěr bude, že si to raději sbastlí sami, protože ani elektrikáři neví jak to má být.

Proto využiji i já svého veta a mám v plánu následující. Poprosil jsem Štefana aby dal svůj závěr a také zavolám Michalovi Křížovi aby udělat svůj závěr.

Prozatím to uzavírám protože jak vidíte vede to jen do třech teček.

Štefan Beláň:
Citace: Miroslav Minařík  07.06.2013, 17:55

...Poprosil jsem Štefana aby dal svůj závěr a také ....

:)
Můj postoj a názor k uvedené otázce jsem zde již mnohokrát prezentoval, takže jen zopakuji.

1) U starých 2vodičových instalací TN-C pokládám připojení ochranného kolíku zásuvky v koupelně k ochrannému vodiči pospojování za naprostou nutnost a jediný způsob, jak alespoň částečně zvýšit ochranu připojeného spotřebiče.

2) U nových instalací žádná norma striktně nenařizuje připojení ochranného kolíku zásuvky v koupelně samostatným (druhým) vodičem k ochrannému pospojování. Zásuvka v koupelně je již chráněná doplněnou ochranou chráničem 30mA, naprosto v souladu s ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, přílohy NA tab. NA2. Proto jsem přesvědčený, že z 95% všech standardních koupelen, není nutné ochranný kolík zásuvky připojit navíc druhým samostatným ochranným vodičem k pospojování. 5% koupelen ponechávám na výjimečné a nestandardní koupelny, které je nutně řešit nestandardním způsobem.

A jak je uvedeno v ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, v čl. 415.2.2, že v případě existující pochybnosti, musí se pospojování ověřit měřením. Měření je nutné provádět při každé výchozí i pravidelné revizi, tak, jak již zde uváděl kolega Novák.

PS: Informace o pospojování uvedené v ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 a ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, jsou informace všeobecné pro všechny možné případy, například výrobní haly s mnoha vodivými částmi, kde jsou dlouhá kabelová vedení a také velké zkratové proudy, při kterých dochází v rozdílným dotykovým napětím, a proto se vodivé cizí části a neživé části propojují samostatnými vodiči přímo u zařízení. To se ale netýká koupelen, jako takových.  :)

Miroslav Minařík:

A zde je názor Michala Kříže na předchozí příspěvek Štefana Beláně!

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana