Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

(1/21) > >>

Karel Vlach:

Něco o tomto problému vím, ale raději se zeptám ať mám úplně jasno.

Dělal jsem ve firmě kde revizní technik vyžadoval dotáhnout do koupelny zel. žlutý vodič CY 6 a provést ochranné pospojování. Zásuvku na pračku jsem do pospojování nezahrnoval.
Momentálně dělám ve firmě, kde reviznímu technikovi stačí do koupelny dotáhnou vodič CY 4 a vyžaduje zatažení i do zásuvky na pračku.

Stačí vodič CY 4mm2 ZŽ a musí se spojit se zásuvkami v koupelně (pračka, top. žebřík, umývadlo.....)?

MODERÁTOR: Dotaz postoupen dál k řešení i přes to, že se tu tento problém již několikrát řešil.
                      V tomto problému není stále jasno a mnozí si to stále vykládají jinak než je psáno v ČSN.

Jiří Schwarz:
6mm2 by měl mít vodič hlavního pospojování, pokud tam není důvod pro vyšší (při proudech vyšších než 10mA požaduje 33 2000-5-54 (ed.2 i 3) 10mm2, zavlečení bleskových proudů,...)
Koupelna - tam je doplňkové pospojování
Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí),  ale pouze u nových instalací, které jsou v Cu a "za chráničem"!
Ale je to "moje prezentace toho, co jsem si z norem vybral..."

solimek:
Plně s Vámi souhlasím, tento názor jsem si potvrdil též prostudováním TNI 33-2000-7-701 a článku "Poznatky k využívání ČSN 33-2000-7-701 ed.2:2007" od Ing. Karla Dvořáčka, ELEKTRO 3/2008.

Lukáš Malík:
Citace: Jiří Schwarz  03.06.2013, 18:57

Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí),  

S tím nelze, než souhlasit.
Navíc bych byl zvědav, jak tam zapojí tu čtyřku do většiny zásuvek  :(
Milionkrát opakované. Kdo chce, ať si ten kolík uzemní zvlášť 4. Hotovo a dál bych to neřešil, je třeba uvažovat hlavou.

František Šohajda:
Ono je to někdy nepochopení, někdy neznalost .....
Už jsem viděl asi 2 roky nazpět nové oper. sály, kde firma narvala jakož to pospojení 4 Cu do běžných zásuvek....mon téři ku...vovali jak to zapojovali.... .projektant to tak udělal ? Tak mu plnili projekt ! (norm)
Je to nyní tuplované 2x ale v roli montérů jsem jim nezáviděl! :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana