Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?
zerotest:
To:Petr M
Plastový ventilátor s plastovou trubkou je asi zařízení třídy II a co byste chtěl na tom pospojovat? Snad jedině kvůli statice. Jste si jistý, že proud páry komínkem na střeše kde nebude dobře vnější LPS, nemůže způsobit vniknutí části blesku plastovou trubkou do objektu? Bohužel může a taky se to stalo.
To:Daniel Hudzík
Jste si jistý, že přívod k zásuvce se nemůže přerušit? Ale může. Kolikrát jsem se setkal, že byla uvolněná nebo zoxidovaná svorka a o provrtaném kabelu se ani nebudu rozepisovat.
Daniel Hudzík:
Citace: zerotest 05.06.2013, 13:49
Jste si jistý, že přívod k zásuvce se nemůže přerušit? Ale může. Kolikrát jsem se setkal, že byla uvolněná nebo zoxidovaná svorka a o provrtaném kabelu se ani nebudu rozepisovat.
Netvrdím, že nie. Je samozrejmé, že sa snažíme vplyv prípadnej poruchy eliminovat napríklad pospojením zásuvky. Vravím len o tom, že každý prípad treba posúdiť namieste. A opýtam sa inák: ako pospojujete zásuvky pripojené sklučkovaním?
zerotest:
To:Kamil Novák
Nebudu vám vyvracet to vaše zdůvodnění, ale v případě průšvihu vám to možná pomůže snížit trest za nedbalost z 5 na 3 roky. No to se vyplatí. A odvolávka na někoho známého v elektrotechnic e vám nepomůže vůbec.
Ovšem zdravotnictví to je něco jiného. Ještě před 13 lety jsem chodil na zdravotní středisko a naměřené svody nebyly tak hrozné, jako spíš když signalizovalo GZ, že je nevyhovující izolační stav na sítí IT. Počítat umíte, tak si spočítejte jaký byl svodový proud při několika desítkách kOhmů, které stačily k indikaci chyby.
Pavel Horský:
Citace: zerotest 05.06.2013, 13:49
To:Daniel Hudzík
Neměla by zde pak při případném zásahu lidského těla zareagovat doplňková ochrana proudovým chráničem?
zerotest:
To: Daniel Hudzík
Pokud je to šroubový spoj, tak dám delší šroubek a mezi podložku, případně připojím pospojování na poslední zásuvku i když to je takové slabší řešení, ale přívod PE jde alespoň ze dvou nezávislých stran. U perkového systému přidám svorku pod zásuvku a podobně i spoj mezi 4 a 2,5, protože ta 4 by tam šla hodně těžko nebo vůbec - škoda, že to výrobce nezajímá. Akorát jednou jsem byl opravdu dojat a to když jsem zapojoval zásuvku z Lidlu. L a N byly dvě svorky a PE jen jedna a o síle těch plíšků ani nemluvím, no nekup to, když je to tak levné. Výrobci vůbec zapomínají na svorky pro pospojování a to i u zařízení určených do prostorů nebezpečných a zvlášť nebezpečných.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana