Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?
Daniel Hudzík:
Citace: Jiří Schwarz 04.06.2013, 14:15
Já dokonce nemám do pospojování připojenou skobu, co nad ní visí polička nad postelí... A když přijde déšť od východu, mohla by se promáčet zeď, mohl by se tam zanést nějaký potenciál a co kdybych rozespalý šátral po budíku...?
Pasovinu okolo domu este nemas? :)
Petr M:
Citace: zerotest 04.06.2013, 11:59
... a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE)...
Dobře, ponechme stranou, že jste se právě označil méně chápavým. Pracujete podle obrázku v normě, Ok, špatně to asi nebude. Ale jak to děláte, pokud se třeba roky používal kovový ventilátor s kovovou trubkou a najednou se začne používat plastový větrák s plastovou trubkou? Taky na to lupnete žlutozelenou CY4? A do zprávy napíšete, že je to lapač blekoplazmy po zásahu jímače na komíně?
U každé práce se musí především myslet!! Norma nenorma.
Daniel Hudzík:
Mám pocit, že táto debata k ničomu nevedie. Každý prípad je špecifický a musí sa posúdiť na mieste. Osobne sa mi prieci predstava zapajania CY4 v zasuvke, nakolko vacsina na to ani nema prisposobene svorky a v pripade sluckovanej zasuvky si to okrem pouzitia svorky pod strojcekom ani prestavit neviem (a to zavana prasacinou). Ž/Z vodič v prívodnej CYKYne pod omietkou sa da povazovat za mechanicky chraneny. Ale norma, nenorma v prvom rade by sa mal projektant zamysliet, co , kde , odkial a ako pospojit a nasledne svoje riesenie dat do suladu s normami. Inej cesty niet.
Pavel Horský:
Citace: Daniel Hudzík 04.06.2013, 19:28
Mám pocit, že táto debata k ničomu nevedie. Každý prípad je špecifický a musí sa posúdiť na mieste. Osobne sa mi prieci predstava zapajania CY4 v zasuvke, nakolko vacsina na to ani nema prisposobene svorky a v pripade sluckovanej zasuvky si to okrem pouzitia svorky pod strojcekom ani prestavit neviem (a to zavana prasacinou). Ž/Z vodič v prívodnej CYKYne pod omietkou sa da povazovat za mechanicky chraneny. Ale norma, nenorma v prvom rade by sa mal projektant zamysliet, co , kde , odkial a ako pospojit a nasledne svoje riesenie dat do suladu s normami. Inej cesty niet.
Ano, toto tvrzení se mi líbí.
Kamil Novák:
Citace: zerotest 04.06.2013, 08:34
Když si položíte otázku, k čemu slouží doplňující pospojování a co musí splňovat a správně si na to odpovíte, tak tu nebudete radit takové blbosti jako, že něco nedělat nebo obejít, zjednodušit a podobně.
Doplňující ochranné pospojování se považuje za doplnění ochrany při poruše. Uvedení všech přístupných vodivých částí, neživých vodivých částí a zásuvek na STEJNÝ POTENCIÁL.
Máte naprostou pravdu.
Když si položíte otázku, k čemu slouží doplňující pospojování, tak dojdete k závěru, že doplňkovým pospojením se neřeší případné zavlečení bleskového proudu.
Tudíž k nějakému měření izolační pevnosti zde není žádný důvod.
Osobně při revizích měřím v koupelnách přechodový odpor mezi mísícími bateriemi a PE/PEN potenciálem a v případě, že vodivé spojení není prokázáno, tak i izolační stav mezi těmito částmi.
V případě, že izolační stav je vyšší, než uvedený v ČES 33.01.94 (> 100 k Ohm), pak je pro mne dostatečně izolační a tudíž nenáchylný k přenesení nebezpečného potenciálu.
Nebo si snad myslíte, že pánové Ing. M.Kříž, Ing. V. Kroupa a Ing. A. Lisý neumí počítat ?
BTW: Jak už zde psal kol. Šohajda - ve zdravotnických prostorech se "honí" jiné rozdílové proudy a dotyková napětí (a to řádově!) a že by tam někdo tahal a zapojoval nějaké CY 4 do PE zásuvek, tak to asi takhle ne. (no)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana