Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

<< < (9/21) > >>

Jakub Janoušek:
 (poklona)  Pánové,

Tak při čtení tohodle téma mi v hlavě vyskačil dotaz, zda jsem udělal správně rekonstrukci koupelny a chtěl bych od vás slyšet "správně" nebo případné nadávky, protože tam příští týden zatáhnu revizáka a nechci dostat sekec :)

- Rozměr koupelny je 160x210 cm
- Vana: 160cm, rohová, zazděná, materiál - sklolaminát
- Umyvadlo: keramika
- Vodovodní a odpadové potrubí komplet z PVC
- Světla: 3x1,5mm Cu vedení s napětím 12Vdc, na vyvodu do koupelny redukce na lycnu, která napájí 2 LED pásy
- Zásuvky: 3x2,5mm Cu přivedeno do dvoj-zásuvky u dvěří; kryt zásuvky dodatečně utěsněn akrylem

Stejnosměrný zdroj je umístěn v samostatné krabici vedle jističů;
Jištění: 16A jistič char. B pro zásuvky a druhý 16A char. B pro droj Vdc (Napajení zdroje je 1-f L,N,PE, 230Vac, 16A)

Fuk Tomáš:
Citace: David Hruda  04.06.2013, 12:46

Zde myslím můžeme vyloučit přeskok, pokud by k němu došlo, DOP by asi moc platné nebylo, uvažujete tedy o vzniku napětí ve vodním sloupci v souběhu se svodem? Pokud budu uvažovat vzdálenost minimálně 50 cm, souběh cca 12m,  o jaké napětí by se mohlo jednat?
(věřím, že to buď víte, nebo spočítáte mnohokrát rychleji než já, tak se ptám).

Já bych ten přeskok tak úplně nevylučoval, a vzhledem k elektrické pevnosti vody, nevelkému průřezu a malé el. vodivosti vody by to DOP mělo zvládnout.
Ale máte pravdu, že jsem uvažoval spíše indukci, a to v řádu desítek kV - ten souběh je spíše 20 m (dům s vysokými stropy).

David Hruda:
Citace: Fuk Tomáš  04.06.2013, 15:58

Já bych ten přeskok tak úplně nevylučoval, a vzhledem k elektrické pevnosti vody, nevelkému průřezu a malé el. vodivosti vody by to DOP mělo zvládnout.
Ale máte pravdu, že jsem uvažoval spíše indukci, a to v řádu desítek kV - ten souběh je spíše 20 m (dům s vysokými stropy).

No, tak teď jste mi nasadil brouka do hlavy, strávím večer pátráním v paměti (tam ale asi zbylo málo, takže s podporou google) a počítáním, jaké napětí za různých podmínek může vzniknout.
Tak vám teda pěkně děkuju....
 :)

Milan Hudec:
Citace: zerotest  04.06.2013, 15:10

To:Miloš Kotek. To alternativně je šipkami k vodiči č. 3 (vodič doplňujícího pospojování). Mluvíme doufám o stejné normě, tedy ČSN 33 2000-5-54 ed.2 ze září 2007. Bavíme se o dvou samostatných ochranách, které jsou na sobě nezávislé. Když budu mít jeden vodič, tak nejde o nezávislé opatření - porucha na jednom mi negativně ovlivní druhé opatření. Celá 4-41 hovoří, že ochranná opatření se nesmí vzájemně negativně ovlivňovat, protože jinak ztrácejí smysl.

Spousta na sobě tzv. nezávisl. opatření je ve svém důsledku velice závislá na doposud nevyměněném Al vodiči PEN někde na přívodu, ale k tématu:
váš výklad chce být přesný, ale bohužel není, samostatné ochrany (či jak hovoří 4.41.ed.2 "ochranná opatření") to je to o čem správně píšete, že se nesmí ovlivňovat atd.,  s tím je nutno souhlasit, nicméně je třeba si povšimnout členění normy, kdy oddíl 415, pod kterým se skrývá pospojování již není zahrnut do běžných ochranných opatření, ale je postaven zvlᡚt, ale o tom se dá polemizovat, o čem ale nikoli, že tento oddíl coby "jedno z ochranných opatření" obsahuje jak ochranu pospojením, tak ochranu proudovým chráničem, přičemž konkrétně u koupelen jsou použity oba způsoby z jednoho oddílu, tudíž je vyloučeno jejich vzájemné ovlivňování v duchu normy.

Doplňující ochranné pospojování coby doplňková ochrana „vzniká“ v zásadě „samovolně“ při napájení různých zařízení v daném prostoru z rozvaděče, který není příliš vzdálený, tak aby byla splněna podmínka čl.415.2.2, přičemž za 50V bych v případě koupelny určitě dosadil hodnotu menší.
Příklad:
V koupelně je vždy na zvláštním okruhu instalována zásuvka a svítidlo třídy I, rozvaděč je vzdálen od koupelny 10m.
Budu propojovat samostatným vodičem kolík zásuvky a neživou část svítidla?

Co se týká připojování plastového potrubí, rsp. vodovodní baterie:
Je třeba si uvědomit, že pokud nemám v koupelně plechovou podlahu, připojenou k pospojení a takovou „téměř izolovanou“ část jako je vodovodní baterie na plastovém potrubí přesto zahrnu do pospojení, tak si zvyšuji podíl vodivých částí v koupelně (na kterých se může v případě poruchy jakéhokoli spotřebiče v domácnosti, či problému s vodičem PEN na přívodu domu/bytu oproti mokré podlaze v koupelně objevit potenciál),  navíc kovovou baterii beru většinou celou do mokré tlapy a blbě se pak uvolňuje (obdoba přísných požadavků např. na ruční el. nářadí).

František Šohajda:
Není to pro mně..ale napíši.... ;)

Citace

Zásadně TNI a PNI nepoužívám, protože místo aby udělaly jasný výklad, tak z nich akorát zblbli i dobří elektrotechnic i a spíš se hodí jen pro provádění nějaké zvláštní aplikace.

TNI se používá zásadně s ČSN !!A chytrý elektrotechnik ji určitě použije na rozdíl od toho co neví VO CO GOU používá, protože je tam celkem dobře vysvětleno jak to tvůrce myslel ... ;D ;D ;D
Je tam výklad,,  který v normě nemůže být, protože máme EN a tam to nesmí být !

PNI je rovnocená jako ČSN např. u distribučních společností a tím se také řídí !!Nevím jestli jste pro ně dělal?? :(   Je to vesměs 99% ČSN... (dance)

Třeba v mém oboru zdravotnictví jsme TNI používali i na velké projekty nemocnic, za stovky milionů Kč...
Protože nic nového nebylo, a tak instalace dnes odpovídá cca 90% nové ČSN 33 2000-7-710...
z letošního roku...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana