Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

<< < (8/21) > >>

Pavel Horský:
Citace: Miloš Kotek  04.06.2013, 13:01

A ještě poznámka: bylo by dobré, pokud chcete ostatní diskutující urážet a osočovat z neznalosti, sám se představit a nevystupovat anonymně. Není to vůči ostatním férové.

Mám dojem, že zrovne s "zerotest" se to tu již řešilo. Já osobně jsem velice alergický na to, když diskutuji s někým, komu nevidím tzv. do xichtu.
Pokud se mi dotyčný nepředstavil, může jít o bůh ví koho, tak této nebo tomuto já tykám.
Dál to neřeším. Když se někdo rozhodne skrývat svoji identitu, je to jeho svobodné rozhodnutí, stejně jako moje k chování k jeho osobě.

Co se týká průrazu a následného zavedení jiného potenciálu, pak by tedy bylo potřeba ošetřit např. armování v panelových domech a to by šlo asi velice těžko. Kdo ví, co zedník při stavbě provařil a na co se vyflákl.
Nějak mi nedochází, kde...do čeho by měl blesk udeřit, aby se nám ve velkém objevil nebezpečný potenciál na výtoku z vodovodního kohoutku.
Pokud se jedná o nové  výstavby, plast již vstupuje do domu. Před domem je opět plast. Že by nám vlétl potenciál do koupelny např. do 4 patra a fláknul mě do huby při čištění zubů?  Beru to jako žert. To nemůže nikdo myslet vážně.

Jiří Schwarz:
Citace: zerotest  04.06.2013, 11:59

... a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE). Není na tom nic složitého (není důvod k použití TNI). Chyby se dělají, když někdo spekuluje co a jak obejít, ušetřit…  

Tak asi zůstanu hlupákem, protože podle mě vodovodní baterie NENÍ elektrické zařízení a když je tam rozvod v plastu, izolační stavy v řádu X MegaOhmů, tak to risknu a dám na to "razítko" i když tam pospojení není.

Já dokonce nemám do pospojování připojenou skobu, co nad ní visí polička nad postelí... A když přijde déšť od východu, mohla by se promáčet zeď, mohl by se tam zanést nějaký potenciál a co kdybych rozespalý šátral po budíku...?

zerotest:
To:Miloš Kotek. To alternativně je šipkami k vodiči č. 3 (vodič doplňujícího pospojování). Mluvíme doufám o stejné normě, tedy ČSN 33 2000-5-54 ed.2 ze září 2007. Bavíme se o dvou samostatných ochranách, které jsou na sobě nezávislé. Když budu mít jeden vodič, tak nejde o nezávislé opatření - porucha na jednom mi negativně ovlivní druhé opatření. Celá 4-41 hovoří, že ochranná opatření se nesmí vzájemně negativně ovlivňovat, protože jinak ztrácejí smysl. Doufám, že urážkou nemyslíte to s tím obrázkem, protože já se na něj dívám, když mi to není jasné a nestydím se za to.

zerotest:
To:Pavel Horský
Škoda, že jako odborník na slovo vzatý jste neprovedl měření elektrické pevnosti a pak se vyjádřil. Ale budiž. Důležitější je asi opravdu ta identita.
V paneláku jsou určitě provařené nosné armatury - když jsem si doma dělal úpravy a novou elektriku, tak na několik prutů jsem narazil a změřil si hodnoty. Byly všechny pod 1 Ohm proti PE, a jak jsem později zjistil, tak je to logické, protože ty panely drží pohromadě ty svary.
Kde se vezme rozdíl potenciálů? Ta voda mi přivede zem blízkého okolí a je rovna +- 0V a blesk v případě úderu je kolik kV, MV…,  mám věřit, že když letí výboj takovou dálku, tak těch pár metrů nezvládne? Nechápu, proč o tom někdo uvažuje a nedej bože tomu snad i věří.

zerotest:
To:Jiří Schwarz
Předem se omlouvám za hloupou otázku.
Slyšel jste někdy skladbu slov jako , ,cizí vodivá část,,  
A pak se můžeme bavit nad tím, jestli je nebo není schopná přivést (nebo trvale přivádí) nebezpečný potenciál.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana