Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?
zerotest:
To:Miloš Kotek
Zásadně TNI a PNI nepoužívám, protože místo aby udělaly jasný výklad, tak z nich akorát zblbli i dobří elektrotechnic i a spíš se hodí jen pro provádění nějaké zvláštní aplikace.
Vycházím z ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 - článek 415.2. Pospojování se provádí dle ČSN 33 2000-4-41 článek 415.2 a ČSN 33 2000-5-54 ed.2 článek 544 a 543, a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE). Není na tom nic složitého (není důvod k použití TNI). Chyby se dělají, když někdo spekuluje co a jak obejít, ušetřit…
zerotest:
To:David Hruda
Z principu toho, že voda není izolant! Údery blesku do vodní hladiny slané i sladké vody případně uder blesku do celodřevěného objektu kde možná ani nebyly kovové hřebíky - mokrá střecha a proud vody z ní dokázal vytvořit rozdílný potenciál, tak v čem je voda v trubce jiná (myšleno vlastnostmi).
To:Pavel Horský
Dělám měření elektrické pevnosti u rozvaděčů a v případě průrazu je zařízení nevyhovující - nebezpečí přivedení jiného potenciálu, požáru…
Když stejně změřím potrubí a je průraz, tak je tam nebezpečí přivedení potenciálu nebo uvažuji špatně? Prosím vysvětlete mi to - uniká mi rozdíl. Pořád mám zažité, že existuje vodič - polovodič - izolant. A voda není izolant.
Ani jeden z vás, kteří mě kritizujete, neměl dost odvahy provést jednoduché měření na potrubí, takže nevím, o co vám jde.
Pozn. jednou jsem se pokoušel připomínkovat ČSN EN, ale než jsem se dopátral kde a jak, tak bylo pozdě a mě to znechutilo, že z dalšího rezignuji.
Fuk Tomáš:
Citace: David Hruda 04.06.2013, 11:44
Mohl byste popsat mechanismus přivedení nebezpečného potenciálu plastovým vodovodním potrubím?
Ač jsem nebyl osloven, odpovím jedním příkladem.
Plastová vodovodní stoupačka v souběhu se svodem hromosvodu, přes 4 poschodí. Odděleno cihlovou zdí.
Odbočka ze stoupačky vedena nad SDK do kuchyně a koupelny.
Takže SDK stropní konstrukce v koupelně, a výtokové baterie v kuchyni i koupelně, jsou připojeny na DOP.
David Hruda:
Citace: Fuk Tomáš 04.06.2013, 12:34
Ač jsem nebyl osloven, odpovím jedním příkladem.
Plastová vodovodní stoupačka v souběhu se svodem hromosvodu, přes 4 poschodí. Odděleno cihlovou zdí.
Odbočka ze stoupačky vedena nad SDK do kuchyně a koupelny.
Takže SDK stropní konstrukce v koupelně, a výtokové baterie v kuchyni i koupelně, jsou připojeny na DOP.
Zde myslím můžeme vyloučit přeskok, pokud by k němu došlo, DOP by asi moc platné nebylo, uvažujete tedy o vzniku napětí ve vodním sloupci v souběhu se svodem? Pokud budu uvažovat vzdálenost minimálně 50 cm, souběh cca 12m, o jaké napětí by se mohlo jednat?
(věřím, že to buď víte, nebo spočítáte mnohokrát rychleji než já, tak se ptám).
solimek:
Citace: zerotest 04.06.2013, 11:59
Pospojování se provádí dle ČSN 33 2000-4-41 článek 415.2 a ČSN 33 2000-5-54 ed.2 článek 544 a 543, a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE). Není na tom nic složitého (není důvod k použití TNI). Chyby se dělají, když někdo spekuluje co a jak obejít, ušetřit…
Možná jste si všiml u čtverečku s písmenem M také slovíčka "Alternativně". Toto slovíčko silně prolamuje vaše dogma a připouští připojení PE vodičů zásuvek pouze k rozvaděči. A ještě poznámka: bylo by dobré, pokud chcete ostatní diskutující urážet a osočovat z neznalosti, sám se představit a nevystupovat anonymně. Není to vůči ostatním férové.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana