Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

<< < (9/33) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Petr Liskar  14.02.2013, 17:38

Tak si příště prosím pročtěte celé vlákno, než začnete reagovat.

To nemůžete po panu R. chtít, vždyť nepřečte ani Vaše jméno.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský  14.02.2013, 07:04

[/b]
Já uvádím :ČSN 332000-4-443 ed.2
čl. 443.3.1 -tam,kde je instalace napájena kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou a nezahrnuje venkovní vedení-odpovídá vašeho popisu- je impulzní výdržné napětí zařízení v souladu s tabulkou 1-uvedené normy-dostačující a není nutné použití žádné přídavné ochrany před přepětím atmosférického původu.

Považujete kabel v zemi, jehož PEN prostřednictví m připojených kovových konstrukcí a hromosvodů okolních budov každých "pár metrů" kouká k nebi za kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavu?

Pokud jste normu nejen četl, ale také studoval, jistě jste narazil na poslední odstavec čl.443.1.,  který veškeré zde Vámi uvedené závěry "odsuzuje k zániku".

Petr Černoch:
No vidím že jsem tu rozpoutal pěkný flame  :) to nebyl záměr. Jak se na to tak dívám, přepěťové ochrany jsou mnohem větší věda, než to na první pohled vypadá. Nebo že by to v reálu bylo všechno jinak? zajímalo by mě, kolika realizacím a projektům předcházely výpočty a průzkum reálných podmínek a v kolika projektant nebo elektrikář prostě vezme svoji oblíbenou ochranu I+II, plácne ji do rozvaděče, propojí s PE svorkovnicí a dál to neřeší. Taky jsem zatím neslyšel žádnou odpověď na můj původní dotaz, jestli má smysl do hlavního a případně i podružného rozvaděče dávat přepěťovou ochranu stupeň 3. Vzhledem k následným vzdálenostem spotřebičů (TV, PC a podobně) těžko dodržím požadovaných max. 5m, tak je to asi zbytečné. Momentálně vzhledem k finančním možnostem asi zvolím umístění původně zaýšleného svodiče I+II do hl. rozvaděče (podle hesla lepší něco než nic) a do těch nejkritičtější ch míst dám ABB zásuvky se zabudovanou přepěťovou ochranou, nebo varianta dvě - vykašlu se na to a nechám současný stav bez ochran. Tak a teď mě ukamunujte  ;)

Oldřich Morávek:
Můj odhad je 90% instalací SPD probíhá tak, že tam montér něco plácne.
Zodpovědní si projdou msto instalace a vypracují projekt.

Není zaco vás kamenovat. Je to vaše rozhodnutí. Vy platíte, vy volíte způsob realizace, jen se vám může stát, že v dané konfiguraci degradujete funkci SPD a tím své peníze "vyhodíte z okna". Ale to je opravdu nejde řešit na dálku.

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Petr Černoch  15.02.2013, 06:30

nebo varianta dvě - vykašlu se na to a nechám současný stav bez ochran. Tak a teď mě ukamunujte  ;)

Nikdo nemá zájem vás kamenovat,snad máte svůj vlastní rozum a dle toho se zařídíte,vy jste se ptal a vidíte, odpovědi jste se dočkal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana