Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

(1/33) > >>

Petr Černoch:
Rád bych doplnil do stávající elektroinstala ce přepěťovou ochranu. Elektroměrný rozvaděč je před domem, potom cca 15m čtyřžilového kabelu pod zemí do hlavního rozvaděče v domě. Tam se síť rozděluje z TN-C na TN-S. Ve spodní řadě rozvaděče je hlavní vypínač, vedle je 7 volných modulů. Nad hlavním vypínačem je centrální proudový chránič pro přízemí a z vypínače jde dále vedení do podružného rozvaděče v prvním patře, kde je opět proudový chránič pro celé patro. Moje představa je taková, že vedle hlavního vypínače umístím třípólový svodič přepětí, zřejmě Citel DS133S-230 třídy 1+2 zabírající tři moduly a propojím ho lištou s hlavním vypínačem, ještě před chráničem. Potud v tom mám celkem jasno, ale nejsem si jistý, jestli má smysl přidat do vedlejších volných modulů i třípolovou ochranu typu 3, případně 2+3. Nebude tam zbytečná? nebo bude vhodnější dát čtyřpólovou až za chrániče do každého patra? jen podotknu, že jsem vyučený elektrikář, i když v oboru momentálně nepracuji. Takže není problém že bych si to nezvládl zapojit.

Jaroslav Ratiborský:
Přečtěte si :
ČSN 332000-4-443 ed.2
čl. 443.3.1 -tam,kde je instalace napájena kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou a nezahrnuje venkovní vedení-odpovídá vašeho popisu- je impulzní výdržné napětí zařízení v souladu s tabulkou 1-uvedené normy-dostačující a není nutné použití žádné přídavné ochrany před přepětím atmosférického původu.
Většinou jde o městskou zástavbu,kde jsou všechny přívody do objektů uloženy v zemi  výše uvedená norma použití ochrany před přepětím atmosférického původu považuje za zbytečné.

Petr Černoch:
Moje chyba, nenapsal jsem že venkovní přívod po elektroměrný rozvaděč je nadzemním vedením, vedeným od transformátoru cca 500m po venkovních sloupech a vedlejších budovách.

Jan Hájek:
Elektrická instalace je VTZ dle Vyhl. 73/2010 Sb. Pokud nejste držitelem oprávnění dle bodu 1. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 73/2010 Sb. stejně nemůžete provést instalaci. Návrh instalace vám může provést autorizovaná osoba ČKAIT. Projektovou dokumentaci mít stejně musíte, bez té nelze provést vyhovující revizní zprávu, leda by vás revizní technik podvedl.
Podrobnosti o instalaci SPD můžete najít v ČSN EN 62305-2 Ed.2, vlastnosti SPD jsou pak v ČSN EN 61 643-11.
Rád jsem vám  odpověděl takto vyčerpávajícím způsobem, příště se zkuste obrátit na výrobce, aspoň pochopíte rozdíl  mezi značkami.

Milan Hudec:
To Ratiborský, máte jistě pravdu, ovšem jedním z předpokladů je aby žádný objekt široko daleko neměl hromosvod, či stavební část uzemněnou v blízkosti PEN, je třeba se na problém dívat komplexněji, pro tazatele doporučuji svodič s dlouhodobou životností na bázi jiskřiště ,  jehož představitelem je DEHNVENTIL, ještě připominám, že sebelepší výrobek nedokáže eliminovat špatně provedené pospojení v rámci vašeho objektu

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana