Muze byt takto zapojena domovni rozvodnice?
Petr Liskar:
Citace: Milan Hudec 24.01.2013, 17:18
Jediná selektivita mě v bytě zajímá, tj když praskne žárovka, tak nemuset chodit cosi nahodit až buhvíkam
Pane Hudče, pro klasickou edisonku v běžné domovní instalaci selektivitu neuděláte. Edisonka se dokáže rozloučit s takovou šupou, že v elektrárně to vyrazí topičovi lopatu z rukou...
Zdenek Hejčl:
Řešení není jen ve správnosti, ale také v celkovém odběru, který je dost vysoký.
Co takhle přednostní relé?
Pokud někdo řekne, že spotřebiče nepůjdou najednou je dosti slabá argumentace. Jak dlouho? Než se změní majitel, nebo paní domu? ;)
Milan Hudec:
Trochu ji udělat lze vhodnou kombinací jističů, či vložením indukčnosti
Jaroslav Hasala:
Co se týká selektivity, u objektů typu RD nebo byt se obvykle nijak zvlášť neřeší.
Vždy bude hlavně záležet na podmínkách v místě.
Pokud bude místo blízko zdroji (trafostanici), moc se toho dělat nedá, při zkratu to bude dělat velké pyroefekty a selektivita bude hodně velký problém.
Možných řešení je několik.
1) Omezit možnost vzniku zkratů - např. nepoužívat klasické žárovky.
2) Zrychlit vypínací čas, tím se omezí i zkratový proud. Toho lze dosáhnout použitím speciálních jističů (používají se např. pro jištění polovodičů). Své kouzlo mají i klasické pojistky - u těch v podstatě není vypínací čas omezen.
3) Vložit nějakou impedanci mezi jednotlivé stupně jištění - např. mezi jistič před elektroměrem a jističe v podružné rozvodnici. Toho by šlo dosáhnout např. záměrným zvýšením délky přívodního kabelu, což ovšem není příliš ekonomické (ale už jsem se s tímto také setkal). Zajímavější je jiné řešení, o kterém jsem už psal dříve v jiných diskuzích.
Konkrétně mám na mysli použití tlumivky, která je při normálním provozu prakticky bezztrátová. Lze na to použít tlumivky, které se používají v případech, kdy je stupěň přepěťové ochrany B a C příliš blízko u sebe.
Lukáš Malík:
Podle mě je to v pohodě, jen se zeptám - ten přívod 3x6 ten už tam je nebo ho teprve budete dávat?
Zvažte rovnou přívod CYKY-J 5x6mm...co? 8)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana