Je nutná "chytrá" kompenzace asyn generátoru pro MVE?
dolac:
Možno by bolo vhodnejšie definovať charakter odberu a účinník podľa kvadrantov.
I.Q = P+ Q+ (indukčný charakter pri odbere)
II.Q = P- Q+ (kapacitný charakter pri dodávke)
II.Q = P- Q- (indukčný charakter pri dodávke)
IV.Q = P+ Q- (kapacitný charakter pri odbere)
Asynchrónny stroj bez kompenzácie bude pracovať vždy iba v kvadrantoch I. a II.
Synchrónny stroj môže samozrejme v závislosti od budenia pracovať vo všetkých štyroch kvadrantoch.
Ak distribútor požadoval pri dodávke kapacitný účinník, znamená to že určitá jalovina môže byť zo siete odoberaná, čo znamená, že nemusí byť prekompenzovan é, práve naopak, nedokompenzova né.
Petr Petr:
To vypadá logicky, neviděl jsem žádnou MVE, která by byla překompenzovan á.
Rozmahel Vladimír:
Nechci se přít, ale kapacita je od školy u mne zafixovaná jako kondenzátor. Doba se mění. Je to už pár let, co se začal v elektroenerget ice používat termín rezervovaná kapacita. Co myslíte že to je? Je to výkon v kW, který se platí na velkoodběru. Dlouho mě to dráždilo. >:(
Ještě k tomu překompenzován í:
Bylo to myšleno asi takto. Generátor běží, dodává do sítě činný výkon, ze sítě bere jalovinu, kterou potřebuje. Kondenzátorovo u kompenzací ladíme učiník na neutrální hodnotu. Můžeme připnout méně kondíků, účiník bude např. 0,95 v induktivním charakteru. Připneme li další kondík, můžeme přehoupnout induktivní účiník přes 1 a dostaneme se např. na 0,97 ale už v kapacitním charakteru. V praxi to znamená, že distributor chce, aby v generátorovém režimu bylo raději "mírně překompenzován o" než aby byla síť zatěžované odebíranou jalovinou. Alespoň tak to chápu já.
Přídám výsek bakalářky.
Petr Petr:
Přístup ČEZu je zajímavý - v "příloze4", kde jsou podrobně popsány podmínky, se mluví o povinném rozsahu 0,95ind do 0,95 kap a to již od 3% instalovaného výkonu, ale přímo v návrhu smlouvy je to rozděleno, na dodávku a odběr, kdy odběr je 0,95 až 1 ind a dodávka je 0,95 až 1 kap.
Rozmahel Vladimír:
Nezdá se mně na tom nic divného. Účiník je v normálních mezích. Ty ty 3% jsou z toho důvodu, že MVE podle typu, může mít regulaci výkonu s ohledem na okamžité množství vody. To vlastně znamená proměnný výkon generátoru a tím, i špatné hodnoty účiníku při malých výkonech.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana