Mám na vstupu do bytové rozvodnice použít hlavní vypínač nebo hlavní jistič?

<< < (3/6) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Kovář12  03.08.2012, 19:06

ale spíš bych to viděl na zak. 22/1997 a na normy
ale ne rozhodně na vyhl. 50/78 a vyhl.73/2010 ;)

Podle formulace dotazu jsem předpokládal, že tazatel není "elektrikář",  takže jsem zmínil především to, co se "obecně" porušuje tím, že se někdo snaží "vrtat v elektrice bez kvalifikace"...

Jiří Mudra:
Pokud jističe nebyly používané a byly uloženy v suchu, pak bych v jejich použitím jako "vypínače mimo selektivitu" neviděl problém. Pokud ale jejich původ nebude znám, můžete riskovat:
1) oxidace kontaktů (přechodové odpory, zdroj tepla,...)
2) opálené kontakty (viz 1)
3) zoxidovaný mechanismus (nespolehlivé spínání či vypínání)

Osobně radši koupím nový, vyměním a neřeším. Nemám tolik času, abych několikrát měnil staré plečky jen protože byly za flašku rumu.

Daniel Hudzík:
Ak si niekto mysli, ze recami o zakonoch a vyhlaskach kutilovi zabrani vrtat sa v elektrike, je na omyle.

Milan Hudec:
Nejraději používám coby hl.v. jistič totožné hodnoty jako jistič před EM, instalovaný v rozvodnici mezi dva jističe s největším odběrem (tímto mírně zvýším jeho citlivost a ve většině případů vypadne při přetížení jako první),  v praxi to fungije celkem uspokokojivě.

Dále v běžných instalacích je to další ochranný prvek v cestě, kdy vychází požadavek na včasné odpojení s ohledem na impedanci smyčky.

Jiří Kovář12:
Citace: Daniel Hudzík  04.08.2012, 07:57

Ak si niekto mysli, ze recami o zakonoch a vyhlaskach kutilovi zabrani vrtat sa v elektrike, je na omyle.

Porblém kutilství v našem oboru je velmi rozšířený a těžko se ho budem zbavovat protože ten kutil co má doma šroubovák a nějakou tu blikající fázovku, si velkým omylem myslí že je už elektrikář. Bohužel nekonečné téma.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana