Mám na vstupu do bytové rozvodnice použít hlavní vypínač nebo hlavní jistič?
Topol:
Dělám si v panelovém bytě kompletní elektroinstala ci a nevím zdali je třeba použít v rozvodné skříni hlavní jistič nebo hlavní vypínač nebo jestli před chránič a jističe nemusím dávat nic, což pochybuji. Za hodinami je jednofázový jistič 25A.
Petr Doležal:
Platná národní norma 33 2130ed.2 v čl. 7.6.15 zhruba praví:
rozvaděč či rozvodnice se musí dát samostatné vypnout. Do 25A je výjimka, že nemusí, pokud to není nutné kvůli bezpečnosti.
A protože bezpečnosti není nikdy dost a laikům to usnadní vypnout celou instalaci najednou, vřele doporučuji hlavní vypínač.
Hlavní jistič je zbytečný, stejně by vám vypadával současně s jističem předřazeným elektroměru. Nepředpokládám totiž, že byste tam chtěl dávat 20A, selektivita stejně nebude a také si přece nebudete snižovat proudovou zátěž.
Hugo K.:
Já se dovolím zeptat na následující:
Mám zbytečný jistič, např. 35A (nejlépe černý JIK).
Hlavní jistič na elměrové desce je 25A.
Před podružný rozvaděč,nebo přímo na něj,namontuji jistič 35A a opatřím nálepkou "Vypínač".
Kromě toho,že je to nestandartní řešení,proviním se nějak proti předpisům?
Radek Červený:
Citace: Topol 02.08.2012, 15:35
Dělám si v panelovém bytě kompletní elektroinstala ci
Citace: Hugo K. 02.08.2012, 17:34
Mám zbytečný jistič, např. 35A (nejlépe černý JIK).
Hlavní jistič na elměrové desce je 25A.
Špatný humor nebo provokace? (zle)
Nikdy by mě nenapadlo, že když si budu chtít koupit novou Octavii, tak mi tam nějaké zvíře namontuje karburátor ze stodvácy, protože mu někde leží .....
Jiří Schwarz:
Citace: Hugo K. 02.08.2012, 17:34
....
Kromě toho,že je to nestandartní řešení,proviním se nějak proti předpisům?
ANO!
Porušíte několik zákonů a vyhlášek, mj. vyhl. 50/78Sb., vyhl. 73/2010 Sb., ...
Když se na to podíváme z jiného úhlu pohledu, jistič JIK je určitě mimo běžnou životnost, předpokládanpo u výrobcem, takže by se mohl tak možná použít na přechodnou dobu na opravu, ale nově jej někam montovat není správné řešení.
Může se stát, že máte tam malou impedance sítě, že popisovaný jistič již nemusí vyhovět z hlediska impedance sítě a teoretického vypínacího zkratového proudu (tam by sice měl zareagovat předřazení jisitč, ale zkratová odolnost, vypínací schopnost by se měla zkoumat u všech "kontaktů v cestě".
Nějakého zásadního porušení "předpisů" se nedopustíte, ale osobně bych takové řešení nepreferoval.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana