Mám na vstupu do bytové rozvodnice použít hlavní vypínač nebo hlavní jistič?
Miroš Jan:
Citace: Petr M 06.08.2012, 14:30
No u nás to začíná už na základce. Ve fyzice se probírá nějaká ta teorie, v dílnách jsme zapojovali žárovku, vypínač a baterku... Tak to přece každý jouda, co nepropadl na základce, musí umět >:(
A když dostane koupit levný vypínače z polska, slovenska nebo kdoví z které divočiny v bau... v akci 3+1, je to jasný. Movitější kutil si připlatí za Classic. Přece nebude navíc platit elektrikářovi, když je to jenom o dvou drátech (PE přece není potřeba) (zle)
Výsledek: nožem vypižlaná díra do sádroše, v tom krabice do omítky chycená z boku vrutem do profilu, CYKY 3x1,5 a zásuvka chycená pomocí vrutů do té krabice skrz sádroš s papírem do dutinek. Nádhera. Že při bytrhnutí zapnutýho vysavače může oblouk zažehnout onen papír na SDK desce, to je mu šumák. Jak bude možnost, nafotím.
Toto je realita několik posledních let >:D
Milan42:
Vrátím se k otázce. Rozhodně bych použil vypínač než jistič. Jistič v sobě má tepelnou spoušť s určitým odporem a také cívku s indukčností. Ve vypínači to není. Mě osobně by se příčilo tam osadit právě ten jistič s dvěma neužitnými vlastnosti degradující přenos energie.
Stanislav Látal:
Pánové, stačí jednoduchá odpověď :
HLAVNÍ VYPÍNAČ ... :)
důvody již zde byly napsány :
Hlavní jistič už máte na chodbě a selektivita (rychlost vypnutí při přetížení) se zdvojením nezlepší.
Jistič na rozdíl od vypínače vnáší malinký sériový odpor (něčím se ten proud musí měřit) a při vyšších odběrech proudu vytváří přídavné ztráty (úbytek napětí a teplo). Je to trapně málo (asi Watt), ale u vypínače tyto ztráty nebudou. Přechodový odpor na kontaktech jističe a vypínače bude stejný.
Hlavní vypínače se začaly osazovat hlavně při rekonstrukcích v panelácích pro HASIČE, protože naši projektanti paneláků vyráběli perly, kde logika neplatila. Pár let jsem bydlel v paneláku a na patře byly 3 byty. Hlavní jistič jsem měl o patro níže, protože na mém místě byl hlavní jistič k bytu o patro výše (byt vedle výtahu).
Všech 8 pater jednopokojovýc h bytů mělo jistič na jiném patře ... (zle)
Hlavní vypínač má většinou jinou barvu a osazuje se jako první zleva.
Evropané čtou z leva do prava ;)
Popisem se dá dobře odlišit od jističů.
Jinak k tomu kutilství :
Už jsem vzdal snahu přesvědčovat kutily o své práci a nějakých předpisech a doporučeních, protože pro ně nikdy neplatily ani nebudou nikdy závazné !!
A když to neuděláte (s prodělkem) vy, tak si nějakého Joudu seženou (včetně revize od stolu přímo z hospody).
Nabízet své služby můžeme jen tam, kde o to stojí a dovedou to ocenit (poklona)
Milan Hudec:
Pane kolego, myslím, že neexistuje jednoznačná odpověď bez znalosti konkrétní instalace, cívečka v cestě může mít i svoje opodstatnění (např. vylepšení koordinace př. ochran, kdy je vzdálenost na chlup a nechceme nasazovat tluvivky, zde se dá samozřejmě namítnout, že přídavná impedance by měla být v obou vodičích), osobně mám raději méně standartní řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana