Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?
Jiří Schwarz:
Citace: Robert Jedek 10.08.2012, 20:49
Paranoia mě zatím nedostihla :) a nepleťte si to potrubí se svodem, 100 kΩ je normová hodnota.
Ta hodnota 100 kΩ ale vychází z toho, že je v síti 230V a že za jistých okolností může být podle ČSN EN 61140, ed.2 bezpečný proud 3,5mA, takže asi s nějakou rezervou někdo došel k uvedené hodnotě, rozhodně bych to ale nedával do nějaké souvislosti s případným průchodem části bleskového proudu.
Naopak bych čekal, že bude okolí uvedeno na "společný zemní a ochranný potenciál" tak, že se nepředpokládá průchod bleskového proudu tak "špatným svodem" jako je vodní sloupec v plastové trubce... To je pořád to "zbytkové riziko", které u ochrany před bleskem zůstává, protože kdybychom chtěli mít něco "absolutně odolné proti blesku a přepětí", asi bychom to "nezaplatili..."
Robert Jedek:
Citace: Fuk Tomáš 10.08.2012, 21:07
Z normy pro ochranu před bleskem?
Ne, já se celou dobu bavím o doplňujícím ochranném pospojování.
To, že se to zvrhlo až k ochraně před bleskem považuji za přemrštěné.
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 10.08.2012, 16:51
Ani ne. :) PEN je spojený s HOP, vše je spojeno s přizeměním hromosvodu, vše je spojeno se vším.... Do tohoto systému může přijít napěťový impusl přeci odkukoli, třeba z hromosvodu (což se občas může stát :) ) a tento jeden "potenciál" je pak všude, na všech pospojených vodivých částí. Potenciál "té podlahy v koupelně" se jistě vlivem okolního uzemnění (které zrovna pracuje ;)) také zvedne, ale ne úplně, je to prostá dělička napětí :)
Citace: Lubomír Jindra 09.08.2012, 18:39
Kdyby baterie pospojená nebyla, tak v tomto konkrétním případě by to pravděpodobně zvýšilo její bezpečnost, protože její potenciál se od potenciálu podlahy tak nevzdálí.
Právě že při zásahu do hromosvodu tohoto domu se potenciál té nepospojené baterie vzdálí potenciálu podlahy nebezpečně daleko.
Ideální by bylo vložit do té přívodní plastové trubky kus vodivého potrubí (kol. Hudec by napsal, že min. 1 m nerezu), a to pospojit - voda touto trubkou procházející pak už je dostatečně odblokována od potenciálu přicházejícího zvenčí a pospojení baterie z důvodu ochrany před bleskem je pak nadbytečné.
zerotest:
To:Lubomír Jindra Posláno
Už jsem vás pochopil a omlouvám se. Mát pravdu, že ve vašem případě je zbytečné pospojování baterie. Když do toho domu udeří blesk, tak se otevře potenciálová brána a na metr té vaši podlahy bude úbytek několik kV a sedět v izolované plastové vaně a držet se nepospojovanéh o kohoutku bude asi lepší - bezpečnější. Opravdu si myslíte, že když je starší dům s horšími technickými parametry, tak v něm raději nebudeme praktikovat žádné bezpečnostní prvky a budeme dávat tento příklad za vzor? Mám praxi více jak čtvrť století v těžkém průmyslu a vodárenství tedy nebezpečné a zvlášť nebezpečné prostory a pospojování je to nejčastější, nejspolehlivěj ší a nejlevnější řešení před riziky elektro. Pospojování není sice geniální, ale nic lepšího neznám.
zerotest:
To:Robert Jedek
Pospojování ať hlavní nebo doplňující je současně jako ochrana před NDN síťového napětí, parazitního napětí a taky bleskového napětí. Soustavy jsou propojené a bylo by hodně naivní si myslet, že dílčí proud blesku nepoteče vodičem pospojování. Dojímá mě, že někdo dělá opatření proti napětí 230VAC, ale stovky kV mu nevadí. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana