Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?
Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Hasala 17.08.2012, 09:13
.... Současná definice ČSN 33 2000 - 7 - 701 Ed. 2 je podle mého soudu v tomto směru slušně řečeno nejednoznačná.
Místo výrazu nejednoznačná bych snad použil i drsnější slovo...
Na straně 3 se v části Změny proti předchozím normám uvádí:
- rozšíření zóny 3... - ale norma v podstatě zónu 3 zrušila (o zóně 3 se v normě nepíše, není definována,...)
- vyjasnění požadavků na místní doplňující pospojování - mě to bod 701.415.2 moc nevyjasnil
Dále se X-krát v normě objevuje termín Doplňuje se - kam, do čeho? Do základu souboru 33 2000? Ono by to mohlo svádět k myšlence, že se doplňuje něco do "prvního vydání", ale to ed.2 zrušila k 1.9.2009
A kdyby si nějaký optimista myslel, že najde nějakou "radu" v TNI, tak je to přesně naopak, TNI 33 2000-7-701, ed.2 z listopadu 2008 uváděla, že tam, kde není provedeno hlavní ochranné pospojování, připojují se k doplňujícímu pospojování mj. kovové části vodovodu a odpadu.
Takže kdyby se našel nějaký "snaživý blbec", mohl by při pochybnostech o správnosti a dostatečnosti hlavního pospojování chtít "pospojit" třeba i řetízek od špuntu!
Petr M:
Citace: Jiří Schwarz 17.08.2012, 10:26
Takže kdyby se našel nějaký "snaživý blbec", mohl by při pochybnostech o správnosti a dostatečnosti hlavního pospojování chtít "pospojit" třeba i řetízek od špuntu!
O to právě jde, používat samostatný úsudek a vyhodnotit, co je v dané situaci potřeba...
Citace: tatahub 17.08.2012, 11:30
Co není uzemněno pro člověka, je obvykle velice dobře uzemněno pro blesk.
Čím níže bude polička namontovaná, tím menší riziko přeskoku ze svodu hromosvodu.
Hezká teorie. Zkuste namontovat tu kovovou poličku v koupleně 3. patra třípatrovýho paneláku co nejníž, když je pod ní ještě vana a majitel tam požaduje taky trochu prostoru :D
A co se týká uzemění pro blesk, ten si cestu do země najde, ale jde o to, aby to nebylo skrz člověka a hořlavý hmoty. A jde vždycky o posouzení na místě, co je potřebný, co je vhodný a investor to zaplatí a co už je nošení úředníků na úřad... Automaticky a bez přemýšlení dělá obvykle hlupák, co nerozumí souvislostem.
Můžeme být rádi, že hloupost nenadnáší, protože jsou i tací, co by tahali žlutozelený drát mezi kosmickým smetím... 8)
zerotest:
Opět se to tu zvrhlo.
Dostal jsem e-mail a v něm stálo, že když udělám , ,úplné’’ pospojování, tak zavleču nebezpečné napětí do sousedního domu nebo bytu a ohrozím nic netušícího souseda. Souhlasil jsem s tím, a dodal, že soused musí mít učiněné patřičné opatření proti nebezpečí vyplývajícímu z nebezpečného napětí, takže mi žádný postih nehrozí, ale sousedovi, který nemá učiněné dostatečné opatření bude stíhán, pokud to sám přežije. Když se někomu něco stalo, tak nejvyšší soud rozhodnul vždy, že majitel (provozovatel) je vinen, že neučinil dostatečná opatření. Antipospojovač i mě zatím ničím nepřesvědčili co by se dalo použit na obhajobu v případě maléru.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana