Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?

<< < (7/26) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Marián.K  03.08.2012, 14:04

...Ak to mám zhrnúť, pri rozbitých stenách a výmene vodovodných potrubí prečo nepoložiť hneď kúsok CY4 popri rúrke ako potom riešiť celé roky že načo. To fakt nie je o peniazoch ::) ale o zvýšenom bezpečí  8).

Schizofrenie doby:
- v autě máme posilovač brzd, ABS, Aibag,... a koukáme podalších vylepšeních a novinkách...
- a doma koukáme, jestli těch pár desetikorun za kus drátu máme dát, jestli ten chránič za 1000 - 2000Kč není zbytečná hračka...

Když budu tahat vedení ke světlu, i když bude svítidlo ve třídě II, musím tak dotáhnout plný počet vodičů, tedy i PE, kdyby se někdy světlo měnilo,...
Když dám baterii na plastové vedení, naměřím vyhovující izolační stav, ochranný vodič tam nenatáhnu a nikde není řešeno co pak s tím, když se mi v trubce usadí vodivý povlak. A že to železitá voda jako z naší studny za několik let dokáže, o tom není třeba pochybovat.

Radim Strycharski:
Citace: Jiří Schwarz  03.08.2012, 20:57

A že to železitá voda jako z naší studny za několik let dokáže, o tom není třeba pochybovat.

Nějak si neumím představit, že by taková voda coby dokonalý zemnič mohla udržet nebezpečný potenciál po nějakou relevantní dobu, aniž by přitom na napájecí straně nezareagoval příslušný jistič nebo chránič. Určitě ještě v celé záležitosti hraje zásadní úlohu změna materiálu potrubí (kov versus plast),  kdy plast oproti kovu výrazně ztěžuje přivedení cizího potenciálu, proti kterému má pospojování chránit.

Jan Alin:
Citace: Radim Strycharski  03.08.2012, 21:44

Nějak si neumím představit, že by taková voda coby dokonalý zemnič mohla udržet nebezpečný potenciál po nějakou relevantní dobu, aniž by přitom na napájecí straně nezareagoval příslušný jistič nebo chránič.

Než zareaguje jistič, je člověk mrtvý. Chránič zareaguje většinou kolem 21mA, pokud je proud nepatrně menší, člověk se nedokáže pustit a po určité době také umírá. Stav, kdy je potenciál na baterii nejistý a může umožnit proud nad jednotky mA je podle mě vždy horší, než stav kdy je baterie přímo na potenciálu země. Vždy záleží na místních podmínkách, ale pokud bych si mohl vybrat, tak bych já osobně chtěl mít baterii na potenciálu země jako vše v objektu. Že je to někdy nerealizovatel né je už jiný příběh.

Martin H.:
Vedeli by ste tvrdenia o vodivosti povlakov v potrubiach nejako preukázať? Nechcem vám oponovať, len ma to zaujíma. Predpoklad, že minerály rozpustené vo vode vytvárajú povlak s dostatočnou elektrickou vodivosťou, mi nepripadá samozrejmý.

Marian Hanzalík:
Citace: Jiří Schwarz  03.08.2012, 20:57

Schizofrenie doby:
- v autě máme posilovač brzd, ABS, Aibag,... a koukáme podalších vylepšeních a novinkách...
- a doma koukáme, jestli těch pár desetikorun za kus drátu máme dát, jestli ten chránič za 1000 - 2000Kč není zbytečná hračka...

Máte pravdu, ale nejde to celkom takto porovnať.
Auto je spotrebný tovar s ovela kratšou životnosťou ako elektroinštalá cia. Výrobcovia sa snažia predať, zákazníci majú mozgy masírované reklamou.
Okrem toho auto je vidieť a mnoho ludí aj podla neho určuje spoločenský status. Elektroinštalá ciu bežný laik nevníma.
No a hlavne - štatisticky riziko smrtelného úrazu pri dopravnej nehode je ovela (odhadujem mohonásobne) vyššie, ako pri používaní domácej elektroinštalá cie.

K téme: Predpokladám, že akýkolvek vodivý povlak na povrchu trubiek je nedokonalý vodič a bude mať odpor (odhadujem značne viac ako odpor ludského tela). Prúd telom pri dotyku batérie bude nižší, ako by tomu bolo pri ocelových pozinkovaných trubkách.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana