Je opravdu nutné pospojovat vodovodní baterie?

<< < (6/26) > >>

Martin H.:
Pripájanie batérií resp. diskusie o ňom sa možno stanú minulosťou. Nový trend v domácich rozvodoch vody je plasthliník bez odbočiek a rozdeľovače (ako na podlahovku). Je úplne jednoduché jeden takýto rozdeľovač v blízkosti kúpeľne a WC pripojiť na pospájanie.

zerotest:
To:Jiří Schwarz  Posláno: Dnes v 09:43
12V - 6mA - 2000Ohmů, bingo, ale pro laboratorní podmínky a teoretický předpoklad. V praxi je ta hodnota diametrálně odlišná a to jak nahoru, tak dolu. Pozor 12VDC není to co 12VAC a účinky jsou rozdílné, taky proto jsou i bezpečné malé napětí střídavé poloviční. Znal jsem jednoho, kterého , ,kopala“ baterie 9V a já si ji musel dát na jazyk, abych okamžitě pocítil působení proudu. Již jsem to tu psal několikrát, aby si odpůrci pospojování změřili elektrickou pevnost zařízení připojených plastovým potrubím a nikoli jen izolační odpor.

Josef Nosek:
Pospojení baterie na nikom nepožaduji, ale je nutné pospojit vstupy do koupelny. Jak píše Martin H. Každému doporučuji aby vodáci osadily do přívodu vody nejakou kovovou součást kterou lze pospojit /ventil, spojku a pod./ Přes tuto vodivou pospojenou část by se nemělo napětí dostat. Teoreticky je možné aby se napětí dostalo z vedlejšího bytu, proto pospojení požaduji. Ty úvahy o vodivosti vody jsou k ničemu. Měřil jsem mnohokrát odpor baterií, výsledky jsou různé, od O Mohmů do několika Mohmů. V době kdy se provádí revize v novém bytě někdy není v potrubí ještě voda, nebo může být znečištěná, to nikdo neví a měření nám nic nepoví. Že se nemůže přes vodovodní potrubí přenést  napětí tím bych moc neargumentoval . Jak píše kolega Rozmahel, zažil jsem několik staveb, kdy fázovka svítila na všem a brnělo všechno. Nelze jednoznačně říci jestli pospojovat, nebo ne, musíme zamezit rozdílu potenciálu, nebo případnému přenosu napětí odjinud.

Jan Alin:
Přidám ještě jednu úvahu k zamyšlení. V případě, že je instalace provedena řádně dle norem a je osazen proudový chránič, dojde k poruše. Je lepší mít vše kovové co normálně lze pospojit pospojené a při dotyku vyvolat maximální proud který umožní vybavení chrániče v předepsaném čase, nebo je lepší pospojení vynechat a riskovat že odpor bude tak velký, že proud bude omezen třeba na 10mA?

Moje heslo dne:
Pijme s Mírou, pospojujme s Rozumem.   ;)

Marián.K:
Citace: Vítězslav Vaněk  02.08.2012, 08:05

Kam se to pospojení připojí?To by se mělo připojit na baterii která kouká z obkladu?

Svorka ZS4 (Elektro Bečov),  resp. sa to tu už riešilo.
http://elektrika.cz/data/clanky/kupelne-ochrana-pred-zasahom-elektrickym-prudom

Plastové potrubie asi tiež nebude úplne nevodivé naveky, železitá voda z neho časom vyrobí nejaký kvázi vodič (zvonku pekný plast, zvnútra železitý sajrajt). V minulosti boli vždy potrubia vodivé (olovo, oceľ),  potenciál zeme bol na batérii viacmenej natvrdo, teraz sa tam v zanesenom potrubí časom aký-taký doplazí.

http://www.vodnykamen.eu/

V kúpeľni mám asi 6 rokov vymenené rozvody za plastové, bez pospájania.  U nových rozvodov (bez vody  ;)) predpokladám >1000 MΩ, večer si to schválne premeriam, medzi dvoma batériami cca 1,5m od seba a samozrejme aj voči PEN (staré rozvody, dům v rekonštrukcii)

Neviem čo má 701 s kuchyňou (max. sicher projektanta, na mikrovlnku mi výrobca zabudol namontovať svorku pospájania  :(). Na rozdiel od 4-41, 701 nerieši buď RCD alebo spojiť, ale musia byť obidve doplnkové ochrany.
Kúpeľňa však asi nebude o šminkovaní pred zrkadlom, ale o odpore ľudského tela komplet mokrého, rozmočeného po hodine vo vani a pokrytého šampónom, kde odpor bude asi tiež niekde inde ako 2kΩ. Nejaké "neškodné" brnenie 23mA tesne pred hranicou vypnutia RCD potom nemusím, hlavne keď sa dočítam niečo také:

Citát:
V každom pracovnom cykle srdca, ktorý trvá približne 0,8 s (72 úderov za
minútu),  sa nachádza vulnerabilná – zranitelná fáza (T-vlna) trvajúca 0,2 s.
V tejto fáze je srdce náchylné na vznik fibrilácie, t. j. na prerušenie pravidelného
rytmu. Pravdepodobnos t vzniku fibrilácie srdca závisí od velkosti telového prúdu
(nad 20 mA) a od okamihu, v ktorom prúd zacne pretekat telom

Ak to mám zhrnúť, pri rozbitých stenách a výmene vodovodných potrubí prečo nepoložiť hneď kúsok CY4 popri rúrke ako potom riešiť celé roky že načo. To fakt nie je o peniazoch ::) ale o zvýšenom bezpečí  8).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana