Jsou nutné nožové pojistky v elektroměrovém pilíři?
Václav 3:
Citace: Pavel Horský 27.07.2012, 08:33
To by mě zajímalo, jestli pak distributor zaplatí část pilíře (dance)
Podle mě se projektant ani nebyl na místě podívat a přípojku nakreslil dle svých zvyklostí.
Nezaplatí, to je jejich chytristika a mnohdy požadavek v připojovacích podmínkách. Pak vznikne kuriozní situace, když dojde k poruše kabelu mezi pojistkovou skříní v plotě a na sloupu. Kdo je jeho vlastníkem a kdo to zaplatí? Kde se mění vlastník? Na pojistkách před elměrem, ale na kterých?
Že se nebyl projektant na skutečnou situaci podívat, to se dá předpokládat, malokterý dorazí, protože by musel ošoupat trochu svých podrážek a nebo ujet pár km.
Josef Dolejšek:
Václav 3 + Pavel Horský - proč ta averze vůči projektantům?
Co když to tak projektant navrhnul podle požadavků distributora. Konkrétně ČEZ na Severní Moravě to tak požaduje, je-li vzdálenost mezi místem připojení a umístěním RE větší než cca 20 až 25 m - obzvláště tehdy, když je přípojka trojfázová a elektroměr (tj. i jistič před elektroměrem) jednofázový.
Lukáš Rotrekl:
Na jižní Moravě je zase ve zvyku dávat pojistky před hlavní jistič, pokud trasa zemní přípojky kříží nějakou komunikaci.
Nehledě na to, že se v dnešní době občas projektuje aniž by pořádný podklady vůbec byly a někdy ani na místě samém není nic vidět, ale zákazník si projekt žádá. Potom třeba doplňuju v TZ text: " V době tvorby této PD nebylo známo stanovisko distributora k připojení, v případě že bude vyžadováno jiné řešení, než které je navrženo v PD musí být PD přepracována."
Zkuste se zeptat projektanta co ho k tomu vedlo. Myslím, že to bude zajímat i ostatní. Pokud neměl dost podkladů, budete radši, když ty pojistky můžete vypustit a bude to levnější, nebo když pak přijdete na to že je musíte přidat.
Jan Alin:
Citace: Josef Dolejšek 27.07.2012, 17:01
Václav 3 + Pavel Horský - proč ta averze vůči projektantům?
Můj typ je, že s nimi mají špatné zkušenosti, jsem také vůči jejich práci velice skeptický. :D
Lukáš Rotrekl:
Tak jako jsou elektrikáři a "takyelektrikář i", tak jsou i projektanti a "takyprojektant i", ale nedelám si iluze že je to v jiném řemesle jinak, bohužel z vlastních zkušeností musím říct, že jsou i stolaři a "takystolaři", určitě všichni známe z hospod kuchaře a "takykuchaře" a poznat dopředu jaký kdo je je těžké, podle ceny to rozhodně nejde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana