Jak reagovat na normy?
Milan Hudec:
Bych to shrnul do jedné věty:
Normy nejsou závazné, a to do průšvihu, poté je soud velmi rychle zezávazní.
Robert Jedek:
Citace: Jan Franěk 12.04.2012, 06:48
Taky se domnívám, že tvrzení o nezávaznosti norem je dost troufalé. ALe už se to zde probíralo tolikrát, že nechápu jak je možné, že se o tom pořád musíme s některými dohadovat.
Nedávno jsem k tomuto tématu četl zajímavý článek, tak se s vámi o něj podělím.
http://www.pavlat-znalec.cz/nektere-vybrane-problemy-ze-stavebniho-provozu/technicke-normy-v-oblasti-investicni-vystavby.html
Petr M:
Pane Jedek, tohle je přesně to, čím by jsme se měli řídit. Vidím to stejně, slovíško "nezávazná" nepoužívat a od normy se odchýlit jenom v případě, že mám lepší řešení. A potom neargumentovat nezávazností normy, ale větou ve smyslu "Parametr A se odchýlil od ČSN XX XXXX, čímž se parametr B výrazně zlepšil při zachování normou daného minima parametru C."
Přece jenom, vypracováním projektu na sebe upletu bič, kterým mě zákazník nebo soud ochotně zmrská, pokud k tomu bude mít příležitost. Takže je v mým zájmu, aby příležitost neměl a když už ji mít náhodou budou, aby byl ten bič upletený tak, aby to moc nebolelo. Ne se ještě camrat, že na něco schválně kašlu...
IM:
Možná takto:
To, že nejsou obecně závazné vůbec neznamená, že jsou nezávazné pro VTZ elektrická, kde jejich závaznost vyplývá ze spousty zákonů, NV a Vyhl., požadavku na provádění revizí a u vybraných i na další posouzení organizací státního odborného dozoru (opět požadavek zákona).
Mirek Vašák:
Citace: Milan Illek 13.04.2012, 12:22
Možná takto:
To, že nejsou obecně závazné vůbec neznamená, že jsou nezávazné pro VTZ elektrická, kde jejich závaznost vyplývá ze spousty zákonů, NV a Vyhl., požadavku na provádění revizí a u vybraných i na další posouzení organizací státního odborného dozoru (opět požadavek zákona).
Ach to názvosloví! Jak by to bylo jednoduché, kdyby se věci nazývaly pravými jmény. Je to skoro stejná absurdita jako, "absolutní přednost chodců na přechodu".Také to není 100% pravda.
Jak by to bylo jednoduché nazývat normy závaznými, s tím, že drobné odchylky jsou možné, v některých případech.
Takhle to vypadá, že se norem nikdo nemusí držet, protože spoustě lidí, hlavně laikům, unikají souvislosti s návazností na ty které zákony a vyhlášky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana