Jak reagovat na normy?

<< < (6/6)

Mirek Vašák:
Citace: František Šohajda  15.04.2012, 09:28

Je to trochu od....

To by jste musel začít u parlamentu a potom......... pokračovat.... ....až na konci by byl ten "špatný" elektrikář!!

Asi jsem to špatně napsal. Já to myslel přesně tak, jako Vy.

zerotest:
... norma (ČSN) ztratila závaznost ...
Já to obrátím: která norma opravdu ztratila závaznost? Vezmu konkrétně naše elektro normy - pracovní vztah zaměstnanec-zaměstnavatel. Zajištění bezpečnosti (BOZP) dle zák. 262/2006 sb. § 101, 102 a 349 - / ...technické předpisy, technické dokumenty a technické normy, stavební předpisy... /,  zák. 309/2006 a např. N. V. 378/2001. Tedy si myslím, že česká technická norma není závazná, jen když zařízení v dané normě není uvedeno. Pokud přesto by měl někdo pocit, že normy jsou , ,vždy'' nezávazné, tak doporučuji pročíst zák. 251/2005 sb.   

IM:
Citace: zerotest  16.04.2012, 14:21

... norma (ČSN) ztratila závaznost ...
Já to obrátím: která norma opravdu ztratila závaznost? Vezmu konkrétně naše elektro normy - pracovní vztah zaměstnanec-zaměstnavatel. Zajištění bezpečnosti (BOZP) dle zák. 262/2006 sb. § 101, 102 a 349 - / ...technické předpisy, technické dokumenty a technické normy, stavební předpisy... /,  zák. 309/2006 a např. N. V. 378/2001. Tedy si myslím, že česká technická norma není závazná, jen když zařízení v dané normě není uvedeno. Pokud přesto by měl někdo pocit, že normy jsou , ,vždy'' nezávazné, tak doporučuji pročíst zák. 251/2005 sb.  

Není obecně závazná a nejdůležitější je právě slovo obecně. Pokud toto slovo vynechám, měním zásadně význam sdělení. Někdo to nechápe.
To je pak těžké. :'(
U VTZ elektro by se vzhledem ke vztahujícím se právním předpisům vůbec nemělo v tomto smyslu se závazností polemizovat. Tvrdit, že norma je doporučení je nesmysl.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Illek  16.04.2012, 14:43

... Tvrdit, že norma je doporučení je nesmysl.

Podle zákona 22 je norma jakýsi souhrn "zkušeností". Takže to není rozkaz jak to přesně udělat, měla by to jakási hranice co je třeba minimálně udělat, ošetřit, protože se ví, že jinak je to špatně.

IM:
Citace: Jiří Schwarz  16.04.2012, 15:37

Podle zákona 22 je norma jakýsi souhrn "zkušeností". Takže to není rozkaz jak to přesně udělat, měla by to jakási hranice co je třeba minimálně udělat, ošetřit, protože se ví, že jinak je to špatně.

Zákon platí pro všechny normy. Já jsem se zabýval souvislostí s VTZ elektro, kde jsou odkazy na Z, NV, Vyhl. apod. Pokud přistoupím na tezi, že normy jsou nezávazné i pro VTZ elektro, pak není možné provést revizi s negativním závěrem (u závady musí být uvedeno s jakým ustanovením normy nebo jiného předpisu je v rozporu - ČSN 33 1500).
A pokud je stanoveno co je potřeba minimálně udělat, jak uvádíte, tak se to nedá chápat jako závazné?
Asi není třeba pochybovat o tom, že když je stanovena normou min. doskoková vzdálenost pro 22 kV 210 mm, mohu ji udělat třeba 350 mm.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana