Jaká je nutná velikost hlavního jističe a nutnost třífázového rozvodu ?

<< < (3/6) > >>

Patrik Augustin:
Citace: Davson  06.02.2012, 21:30

No to jste mě moc nepotěšil. Ještě laická otázka. Kde bych měl raději zjišťovat možnost třífázové přípojky. Na bytovém družstvu nebo u poskytovatele el. energie ( EON ). Kdyby to možné bylo. Kolik by to tak mohlo stát ?

Nejdříve si musíte zjistit u distributora zda bude možné změnit charakter přípojky z jednofázové na třífázovou. U E.ONu je na to formulář na webu. Distributor vám dá vyjádření zda budete moci změnit charakter přípojky a součástí toho formuláře je i výpis vatáže spotřebičů a požadavek na hlavní jistič. Na tomto základě si spočítají jestli mají na daném místě dostatečný příkon pro změnu charakteru odběrného místa. S tímto bych začal, protože se klidně může stát, že vám to nepovolí a co potom s nakoupenýma spotřebičema? Je potřeba postupovat od začátku  ;)

Linhart Jarda:
EON vám dá vyjádření, je-li možné navýšení hl. jističe (rezervovaného příkonu),  ale zajistěte si též souhlas družstva=majitel domu, je potřebný na přihlášku. Nejlépe se spojit s elektrofirmou jenž vám bude provádět rekonstrukci. Měli by poradit a případně i zajistit tyto administrativn í záležitosti.

Pavel K.:
S hodnotami vstupních jističů to páni elektrikáři a revizní technici často přehání, ale k věci...
1. Varnou desku jsem ještě neviděl 3 fázovou, připojuje se vždy na jednu nebo dvě fáze 230 V. Po připojení na 400 V si můžete jít rovnou koupit novou. Některé indukční desky mají navíc vestavěnou ochranu, aby při soudobém zapnutí všech plotýnek nebraly více než 15 A (3450 W).
2. V panelákovém bytě jsem navýšil po zrušení plynu jistič na 1x25 A a ten ještě NIKDY za dva roky nevypadl přetížením. Kromě běžných myček a konvic navíc občas zapínáme inverterovou klimatizaci na chlazení nebo bleskové přitopení - bere 6 A při cca 4500 W tepelného výkonu.

Dalším příkladem je můj dům s několika nebytovými prostory, kde mi elektrikář u ordinace navrhl 3 x 25 A jistič...
Pečlivým měřením pomocí MEg30 jsem zjistil, že vytápění celého domu přímotopnými klimatizacemi (7 kusů s instalovaným výkonem přes 25 kW) bere v prosinci maximálně 1x20 A. Z důvodu maximálního využití jednofázové fotovoltaické střešní elektrárny zapojené do instalace, jsem tedy veškeré stálé odběry (topení + osvětlení) sloučil do jedné fáze s elektrárnou. Ostatní fáze jsem ponechal jen pro nahodilé špičkové odběry, například průtokové ohřívače, pračku atd.

Měřením a používáním mozku mohou elektrikáři lidem ušetřit nemalý peníz, již pouhým vhodným rozložením odběrů na jednotlivé fáze.

Zdraví váš elektrikář kaskadér, nyní ve výslužbě.

Miroslav Revús:
Vážený pán Pavel K.,  doplnte si niektoré základné poznatky z elektrotechnik y.
Ak ste to doteraz nezistil, tak vedzte, že dve fázy majú medzi sebou navzájom vždy 400V. Takže pripojenie varnej dosky na 400V je bežné a neublíži jej. Traba iba vedieť, na ktoré svorky sa pripájajú fázy a kam patrí neutrálny vodič.
Kto to nevie, riskuje poškodenie varnej dosky.

Pavel K.:
 (poklona)  za upřesnění, jakékoliv poznatky z elektrotechnik y si vždy rád doplním ;)
Jestliže je připojena deska na dvě fáze z třífázového rozvodu, tak je na vodičích mezi dvěma fázemi skutečně tzv. sdružené napětí okolo 400 V. Varná deska však s tímto napětím nepracuje.  Je konstruována na tzv. fázové napětí (okolo 230 V),  zřejmě z toho důvodu, aby beze změn fungovala i v jednofázovém rozvodu. Při jednofázovém připojení jsou pak tyto "dvě fáze" proklemovány a měl by se použít tlustší přívodní kabel. Dále jsem zjistil průzkumem, že vnitřně je deska rozdělena na dva jedno fázové okruhy se společnou řídící jednotkou, připojenou k jedné z těchto dvou "fází".
Rád bych využil přítomnosti profesionála, potřeboval bych poradit s připojením tří fázového ventilátoru 150 W (společný střešní ventilátor pro digestoře ve stoupačce) na můj jednofázový bytový rozvod. Po samostudiu na serveru elektrika.cz jsem tento motor připojil přes jednofázový frekvenční měnič STARVERT.
A nyní dotaz: Jaký mám zvolit optimální modulační kmitočet (Carrier frequency)? Když je nízko, tak v motoru nechutně píská a při vysokém to má velkou spotřebu a měnič dost hřeje. Navolit lze 1 - 10 kHz.

Zdraví a děkuje za radu kutil kaskadér!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana